Romania La Zi

România începe construcţia a trei spitale regionale cu suportul Uniunii Europene

post-img

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, şi ministrul român al Sănătăţii, Florian Bodog, au convenit asupra etapelor privind construcţia celor trei spitale regionale din Iaşi, Cluj şi Craiova cu fonduri europene. În cadrul întâlnirii de miercuri, 6 septembrie, de la Bruxelles, privind stadiul implementării proiectelor finanţate cu fondurile politicii de coeziune în domeniul sănătăţii, s-au pus bazele unui calendar de implementare a proiectelor celor trei spitale regionale, cofinanţate prin Programul Operaţional Regional.

Acestea urmează a fi realizate cu expertiza Băncii Europene de Investiţii şi a Băncii Mondiale, avându-se în vedere finalizarea studiului de fezabilitate până în martie 2018 şi depunerea proiectelor până în luna aprilie a aceluiaşi an.

Acordul vine ca urmare a validării desemnării sistemelor de management şi control ale Programului Operaţional Regional de către autoritatea naţională de audit, cât şi a îndeplinirii condiţionalităţii privind sănătatea de către România.

„Aceste progrese sunt îmbucurătoare, fiind condiţii esenţiale pentru începerea implementării proiectelor în domeniul sănătăţii. Susţinem autorităţile naţionale în pregătirea următorilor paşi pentru proiectele deja prevăzute. Am discutat şi oportunitatea dezvoltării unor proiecte în domenii de mare necesitate, precum combaterea epidemiei de rujeolă, care, din păcate, a făcut atâtea victime în ultimele luni”, a declarat înaltul oficial european.

Totodată, în cadrul întâlnirii, comisarul european Corina Creţu a indicat susţinerea pe care fondurile politicii de coeziune o pot oferi îmbunătăţirii condiţiilor din spitalele din România. Aceasta vizează investiţii în centre comunitare integrate, unităţi ambulatorii, unităţi de primiri urgenţe şi telemedicină. Astfel, se are în vedere abordarea nevoilor critice din domeniul sănătăţii prin 280 de investiţii în îngrijirea comunitară şi ambulatorie, precum şi în modernizarea a 35 de unităţi de urgenţă din spitale.        

„Aşa cum i-am transmis domnului ministru Bodog, îmi doresc accelerarea procesului de pregătire a investiţiilor în centrele socio-medicale, în conformitate cu angajamentul asumat în Strategia naţională de sănătate”, a adăugat comisarul pentru politică regională.

România beneficiază de o alocare de peste 22 de miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2014–2020. În Programul Operaţional Regional, aproximativ 326 de milioane de euro sunt dedicate investiţiilor în domeniul sănătăţii, jumătate din această sumă fiind alocată construcţiei celor trei spitale regionale menţionate.