Romania La Zi

„România în fiecare zi”. Ileana, Principesă a României

Principesa Ileana a României, cunoscută şi ca domniţa Ileana; născută la 5 ianuarie 1909, în Bucureşti, a fost fiica cea mică a regelui Ferdinand I al României şi a reginei Maria, dobândind prin naştere titlul de Principesă a României. Se înrudea prin mama sa cu familiile domnitoare din Marea Britanie şi Rusia.

După venirea la tron a fratelui ei mai mare, Carol al II-lea, acesta le-a izolat pe plan intern pe mama sa şi pe Ileana, limitându-le îndatoririle şi apariţiile publice. Pentru principesa Ileana a fost aranjat în 1931 un mariaj cu arhiducele Anton de Austria, ea primind titlurile de arhiducesă a Austriei şi principesă de Habsburg-Toscana prin căsătorie. În anii următori Ileana a locuit împreună cu soţul lângă Viena şi i-au fost permise doar scurte vizite în România, regele interzicându-i să dea naştere copiilor săi în România.

Ileana a continuat activitatea caritabilă a mamei sale, îngrijind în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în Germania nazistă, de militarii români răniţi. Ataşată inexorabil de România, s-a stabilit în timpul regimului Antonescu împreună cu familia în ţară şi a deschis la Bran Spitalul „Inima Reginei”, care a funcţionat prin eforturile sale. În acest scop, principesa nu a ezitat să menţină legături cu noii lideri comunişti ai României. La scurt timp după abdicarea la 30 decembrie 1947 a regelui Mihai, nepotul ei, Ileana a fost nevoită să părăsească din nou ţara, proprietăţile fiindu-i confiscate în cursul anului 1948.

Pentru a-şi întreţine familia în exil, Ileana a ţinut cuvântări despre România şi comunism. A divorţat de arhiducele Anton, recăsătorindu-se cu Ştefan Isărescu, mariaj soldat la rândul său cu un divorţ. Alegând calea monahismului, şi-a luat numele monastic „Maica Alexandra” şi a fondat Mânăstirea ortodoxă „Schimbarea la Faţă” din Ellwood City (Pennsylvania), a cărei stareţă a fost până la moarte. După căderea comunismului, a vizitat România o singură dată, în septembrie 1990.

Să nu uităm să iubim România în fiecare zi. Acest proiect este realizat cu sprijinul Guvernului României, prin intermediul Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova.