Romania La Zi

„România în fiecare zi”. 15 ianuarie, ziua în care s-a născut Mihai Eminescu, cea mai influentă personalitate din literatura română

Mihai Eminescu, născut pe 15 ianuarie 1850, în Botoşani, a fost poetul, prozatorul şi jurnalistul român considerat ca fiind cea mai cunoscută şi influentă personalitate din literatura română. Eminescu a fost un membru activ al societăţii literare Junimea şi a lucrat ca redactor la ziarul Timpul. Făcând parte din curentul romantic târziu, poeziile sale au frecvent subiecte metafizice, mitologice şi istorice. Printre operele notabile se numără Luceafărul, Odă (în metru antic) şi cele cinci Scrisori (I, II, III, IV şi V).

S-a născut la Botoşani şi a copilărit la Ipoteşti, mutându-se în adolescenţă la Cernăuţi pentru a urma cursurile gimnaziale unde, la vârsta de 16 ani, a publicat primul poem, De-aş avea.” La vârsta de 19 a început studiul filozofiei la Universitatea din Viena, unde a întâlnit scrierile unor autori care îi vor influenţa puternic opera, precum Platon, Spinoza, Leibniz, Kant, Rousseau şi Schopenhauer, dar şi filozofia orientală prin opere precum Ramayana, Mahābhārata şi Vedele. Tot în această perioadă începe să publice în revista Convorbiri Literare. La 22 de ani a plecat la Berlin pentru a-şi continua studiile.

Eminescu a revenit în ţară la 24 de ani, stabilindu-se iniţial la Iaşi.] Activitatea jurnalistică a lui Mihai Eminescu s-a desfăşurat între anii 1875 şi 1877, la Curierul de Iaşi, iar din 1877 la Timpul, oficiosul Partidului Conservator, faţă de care Eminescu era apropiat ideologic. În această perioadă produce operele cele mai semnificative. Suferind de tulburare bipolară şi epuizat de munca de zi cu zi, Eminescu s-a retras din gazetărie în iunie 1883. În urma unei căderi nervoase în anul 1886, a fost diagnosticat greşit cu sifilis şi tratat cu injecţii cu mercur, un metal toxic.

Eminescu a fost internat în 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuţa din Bucureşti şi apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit în sanatoriul doctorului Alexandru Şuţu, fiind înmormântat două zile mai târziu la cimitirul Bellu din Bucureşti. Moartea a fost datorată, cel mai probabil, intoxicaţiei cu mercur.

Manuscrisele lui Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în anul 1902. A fost ales membru al Academiei Române post-mortem în anul 1948.

Să nu uităm să iubim România în fiecare zi. Acest proiect este realizat cu sprijinul Guvernului României, prin intermediul Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova.