România cere sancţiuni pentru Rusia, dacă nu va investiga transparent otrăvirea lui Navalnîi
Vizualizari:

România cere sancţiuni pentru Rusia, dacă nu va investiga transparent otrăvirea lui Navalnîi

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a cerut luni, în marja reuniunii şefilor diplomaţiilor europene de la Bruxelles, „eventuale sancţiuni” pentru Rusia, în cazul în care nu va fi demarată o investigaţie transparentă şi imparţială în cazul Navalnîi.

„Poziţia României este că Uniunea Europeană ar trebui să joace un rol mai activ în această chestiune. Ne-am alăturat colegilor din Lituania, Letonia, Estonia, Danemarca şi Polonia şi am adresat o scrisoare Înaltului Reprezentant Borrell prin care solicităm această implicare activă a Uniunii pe acest subiect, întrucât credem că Rusia ar trebui să îşi îndeplinească responsabilităţile şi să demareze o investigaţie transparentă şi imparţială şi să coopereze pe deplin cu OIAC şi cred că trebuie, de asemenea, să examinăm posibilitatea unor eventuale sancţiuni, dacă este nevoie, în conexiune cu acest caz de otrăvire a domnului Navalnîi”, a declarat ministrul român de externe, potrivit Digi24.

Navalnîi, principalul adversar al preşedintelui rus, Vladimir Putin, s-a simţit rău în timpul unui zbor din Siberia şi a ajuns în stare extrem de gravă la spital. Ulterior a fost transferat la Berlin. Laboratoare medicale din trei ţări au arătat că opozantul rus a fost otrăvit cu agentul neurotoxic noviciok.

În cadrul reuniunii de la Bruxelles, miniştrii de externe ai statelor membre UE vor discuta şi despre tensiunile din Mediterana şi despre relaţiile externe ale Uniunii Europene.

„Tot în cadrul agendei curente vom discuta despre Turcia şi voi reînnoi apelul, în numele României, pentru dezescaladare, pentru reducerea tensiunilor, pentru că ceea ce este absolut necesar acum sunt calmul şi reluarea negocierilor directe între părţile implicate. Vom asculta de asemenea, prezentarea domnului Borrell despre eforturile recente pentru stabilirea unui cadru care să permită părţilor să revină la masa negocierilor. Apreciem eforturile Înaltului Reprezentant Borrell, ale Germaniei şi ale Preşedintelui Consiliului European în această direcţie.

De asemenea, vom discuta despre Libia, despre relaţia dintre UE şi Uniunea Africană, relaţiile cu vecinătatea sudică şi aşteptăm cu nerăbdare dezbaterile pe aceste teme. De pildă, cu privire la Libia, ne dorim să vedem o tranziţie de la un simplu acord de încetare a focului către un proces real de negocieri astfel încât să fie identificată o soluţie durabilă pentru acest conflict între părţile implicate. Cu privire la relaţia cu vecinătatea sudică, aşteptăm cu interes dezbaterea de astăzi pentru a identifica modalităţi de consolidare a parteneriatelor cu ţările din vecinătatea sudică”, se arată într-un comunicat al MAE.

Similare
RECOMANDĂRI