România are o escadrilă F-16 completă. Cel de-al 17-lea avion de vânătoare a ajuns în dotarea Forţelor Aeriene
Sursa foto:Forţele Aeriene Române/ Facebook Vizualizari:

România are o escadrilă F-16 completă. Cel de-al 17-lea avion de vânătoare a ajuns în dotarea Forţelor Aeriene

Cea de-a 17-a aeronavă multirol F-16 Fighting Falcon care completează Escadrila 53 a ajuns joi seară în România, Forţele Aeriene Române având astfel în dotare o escadrila de F-16 completă, informează Ministerul Apărării Naţionale

După un zbor de mai mult de 3500 de kilometri din Portugalia, cu o oprire de realimentare în Italia, cel de-al 17-lea F-16 a aterizat în siguranţă la Baza 86 Aeriană, întregind astfel lista de achiziţii de aeronave de vânătoare pentru Forţele Aeriene Române, precizează MApN într-o postare pe Facebook, potrivit Calea Europeană.

În septembrie 2014, primii militari aparţinând Forţelor Aeriene au început, la Baza Aeriană de la Monte Real, Portugalia, un proces de învăţare lung, intens, dar cu multe promisiuni de satisfacţie profesională.

Programul avion multirol a debutat în anul 2014 din necesitatea de a augmenta sistemul naţional de apărare prin dezvoltarea puterii aeriene şi a condus la un schimb de generaţii din toate punctele de vedere la nivelul Forţelor Aeriene: tehnologic, dezvoltarea resursei umane, infrastructură şi mentalitate.

Tehnologic, trecerea de la generaţia a 3-a la generaţia a 4-a aduce România în clubul ţărilor cu o capabilitate aeriană credibilă şi cu perspectiva de a putea realiza trecerea la generaţia a 5-a de avioane de luptă. Pentru Forţele Aeriene Române a fost un pas important şi obligatoriu, inovaţiile tehnice din ultima perioadă conducând la evoluţii şi schimbări rapide în cadrul sistemului de apărare aeriană. Revoluţia digitală, evoluţia sistemelor de comunicaţii şi dezvoltarea avioanelor de luptă au generat transformări în privinţa interoperabilităţii forţelor aeriene, în scopul mutării centrului de greutate al Puterii Aeriene de la obţinerea şi menţinerea superiorităţii aeriene, către superioritatea informaţiei şi exploatarea ei.

În anul 2016, pe data de 29 septembrie, de la Baza Aeriană 5 Monte Real, au decolat spre România primele şase avioane F-16.

În data de 14 martie 2019, la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” a avut loc evenimentul oficial de începere a misiunilor de Poliţie Aeriană executate de aeronava multirol F-16 Fighting Falcon.

Achiziţia noului lot de cinci avioane F-16 Fighting Falcon şi a pachetului de bunuri şi servicii aferent va asigura creşterea securităţii României prin executarea permanentă a apărării spaţiului aerian naţional/NATO, pe timp de pace şi în situaţii de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliţie Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO. Achiziţia celor cinci aeronave a fost făcută conform Legii 237/2019 pentru continuarea dezvoltării capabilităţii operaţionale aeriene cuprinse în Etapa de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”, care a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 19.12.2019.

Similare
RECOMANDĂRI