România are la dispoziţie peste 1,5 miliarde de euro de la UE pentru IMM-uri, echipamente medicale şi şomajul tehnic
Vizualizari:

România are la dispoziţie peste 1,5 miliarde de euro de la UE pentru IMM-uri, echipamente medicale şi şomajul tehnic

România are la dispoziţie peste 1,5 miliarde de euro care au fost mobilizate până în prezent de către Uniunea Europeană ca măsuri pentu atenuarea efectelor crizei provocate de pandemia de coronavirus, a afirmat joi preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unor declaraţii de presă făcute la Palatul Cotroceni înaintea videoconferinţei liderilor europeni destinată relansării economice a UE.

„Şi pentru că m-am referit la sprijinul oferit de Uniunea Europeană pentru atenuarea efectelor crizei, doresc să subliniez că, prin măsurile luate la nivel european, a fost deja până în prezent mobilizată pentru România o sumă de peste un miliard şi jumătate de euro din actualul buget multianual al Uniunii”, a declarat şeful statului, în contextul în care şi-a afirmat susţinerea pentru crearea unui fond de redresare economică de care să poată beneficia toate statele membre ale Uniunii Europene şi care să fie complementar din viitorul buget al Uniunii pentru perioada 2021-2027, scrie Calea Europeană.

Preşedintele a exemplificat şi cum au fost alocaţi şi distribuţi aceşti bani, precizând că aceste fonduri sunt deja disponibile pentru ca Guvernul Orban să poată acţiona în limitarea efectelor generate de virusul SARS-CoV-2.

“Astfel, ca să dau nişte exemple, 750 de milioane de euro sunt fonduri pentru susţinerea IMM-urilor afectate de criză, 350 de milioane pentru achiziţia de echipamente medicale, 300 de milioane de euro pentru susţinerea şomajului tehnic, 120 de milioane euro, atenţie, stimulente de risc pentru cadrele medicale şi 30 de milioane de euro pentru susţinerea asistenţilor sociali, implicaţi în acţiunile de sprijin pentru grupurile vulnerabile. Subliniez că aceste fonduri sunt disponibile acum deja şi vor fi folosite de către Guvernul Orban. Sunt convins că cea mai bună cale pentru a reuşi să limităm efectele nocive, generate de pandemie, are la bază un efort comun al tuturor ţărilor membre”, a detaliat Iohannis.

Similare
RECOMANDĂRI