România a primit sâmbătă a doua tranşă de vaccinuri Moderna. Câte doze au intat în ţară
Vizualizari:

România a primit sâmbătă a doua tranşă de vaccinuri Moderna. Câte doze au intat în ţară

Cea de-a doua tranşă de vaccinuri Moderna, conţinând 21.600 de doze, a intrat sâmbătă dimineaţă în România pe la vama Nădlac şi se îndreaptă spre Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, de unde vor fi distribuite mai departe, informează Digi24.

„Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la Bucureşti pe cale terestră. Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale şi de vaccinare”, se arată într-un comunicat al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19.

Prima tranşă de vaccin Moderna a ajuns în România pe 12 ianuarie - 14.000 de doze.

Centrul Naţional de Stocare de la Cantacuzino este "complet autorizat şi avizat" de Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, autoritatea naţională cu competenţă în domeniul medicamentului de uz uman, precizează sursa citată.

„Ca urmare a primirii autorizaţiei din partea ANMDMR, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară 'Cantacuzino' poate desfăşura, în calitate de distribuitor angro, operaţiuni de deţinere, custodie şi livrare pentru medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare de tipul produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuţie în 'lanţul rece' (care necesită manipulare la temperaturi scăzute)”, se mai arată în comunicatul CNCAV.

Cum funcţionează vaccinul Moderna

CNCAV reaminteşte că recomandarea pentru vaccinul Moderna este de administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani. Se menţionează totodată că eficacitatea celor două vaccinuri disponibile în Uniunea Europeană este aproximativ aceeaşi.

„Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeaşi. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager”, precizează CNCAV.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat la Digi24 care a fost motivul care a dus la amânarea programărilor în campania de vaccinare demarată în România. Medicul susţine că diminuarea cantităţilor de vaccin Moderna a pus autorităţile în situaţia de a regândi planul de imunizare.
Similare
RECOMANDĂRI