Romania La Zi

România, a patra ţară din NATO dotată cu rachete antinavă produse de Raytheon. Compania americană anunţă că a semnat contractul cu România

post-img

Compania Raytheon Technologies a anunţat miercuri că a semnat contractul cu România pentru livrarea sistemelor de rachete antinavă NSM (Naval Strike Missile), ţara noastră devenind al patrulea aliat NATO dotat cu astfel de sisteme, informează un comunicat al gigantului militar american, citat de CaleaEuropeana.ro.

Potrivit sursei citate, realizat de către Raytheon Missiles and Defence în parteneriat cu fima Kongsberg, din Norvegia, sistemul de rachetă antinavă va mări capabilitatea de apărare a României în faţa unor ţinte maritime sofisticate.

“România se alătură Forţelor Navale ale SUA şi altor doi aliaţi NATO în utilizarea rachetei de croazieră antinavă de ultimă generaţie”, a transmis conducerea Raytheon.

În comunicatul citat, compania a adăugat şi un videoclip care arată cum funcţionează rachetele antinavă NSM.

Racheta NSM are, potrivit companiei, o rază de acţiune mai mare de 100 de mile nautice şi zboară la altitudini mici.

Avantajele rachetei NSM sunt: – tehnologia sa de recunoaştere a ţintei reduce riscul apariţiei unor victime colaterale; – nu alertează inamicul, având un cap de dirijare pasiv; – reduce enorm timpul de reacţie a inamicului; – este rezistent la contramăsurile electronice; – este special creat pentru zone în care nu funcţionează GPS-ul; – poate depăşi sisteme de apărare avansate; – nu necesită un radar specific, ci doar un senzor care să îi ofere datele necesare despre ţintă.

Ministerul Apărării Naţionale de la Bucureşti a semnat la 27 aprilie, prin Direcţia generală pentru armamente, acordul de tip Guvern la Guvern cu Statele Unite ale Americii aferent programului de înzestrare „Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă”.

Legea privind achiziţionarea sistemelor de rachete antinavă de la SUA a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la data de 16 martie. Proiectul de lege care prevede cumpărarea de sisteme de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă (SIML) bazate pe rachete NSM prin contract G2G (n.r. – Government to Government) cu SUA a fost aprobat la 24 februarie în Camera Deputaţilor. Anterior, legea a fost avizată cu amendamente de Comisia pentru Apărare a Camerei, după ce a fost aprobată de Senat pe 3 februarie. Guvernul a transmis Parlamentului în luna ianuarie, pentru adoptare în regim de urgenţă, proiectul de lege pentru sistemul de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă” (SIML).

SIML reprezintă produsul militar destinat pentru apărarea zonelor costiere şi de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă, având capacitatea de a coopera cu nave, aeronave şi echipamente proprii şi ale aliaţilor, utilizând datele furnizate de către acestea şi viceversa, folosind sisteme de legături de date şi canale de comunicaţii protejate, pentru executarea atacului cu rachetele antinavă.

Prin realizarea acestei capabilităţi, Forţele Navale Române vor dispune de un sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă nou, modern, testat, operaţional şi interoperabil în cadrul NATO, adaptat misiunilor actuale, împreună cu instruirea privind folosirea în luptă a sistemului şi actualizarea permanentă a bazelor de date specifice SIML, constituind o necesitate esenţială ce va trebui satisfăcută în cel mai scurt timp posibil.