România a fost desemnată a treia cea mai influentă ţară din punct de vedere politic în Parlamentul European, devansând Franţa, Italia sau Olanda
Vizualizari:

România a fost desemnată a treia cea mai influentă ţară din punct de vedere politic în Parlamentul European, devansând Franţa, Italia sau Olanda

România a fost desemnat a treia cea mai influentă ţară din punct de vedere politic în Parlamentul European, în urcare cu o poziţie faţă de anul trecut şi cu patru locuri faţă de precedentul legislativ, conform clasamentului european Influence Index 2021 realizat de think tank-ul VoteWatch Europe.

Urmând tendinţa identificată de Indicele de influenţă din anul precedent, cele mai performante patru grupuri naţionale, indiferent de mărimea lor, rămân în primele patru poziţii: Germania, Spania, România şi Portugalia. Astfel, România devansează ţări precum Belgia, Polonia, Olanda, Italia sau Franţa.

Potrivit sursei citate, deputaţii europeni din aceste patru state membre reuşesc să obţină poziţii proeminente în cadrul Parlamentului European şi în cadrul celor mai influente grupuri politice.

“În acest sens, performanţa lor indică în mod clar importanţa de a avea o pondere mare de deputaţi europeni din cele mai influente trei grupuri politice – S&D, Renew şi PPE. În schimb, statele membre cu o pondere mare de deputaţi europeni din grupurile cele mai puţin influente, cum ar fi ID, ECR sau Stânga, sunt afectate negativ de acest fapt, după cum demonstrează cazurile Franţei şi Italiei, care au obţinut rezultate relativ mai mici decât se aşteptau, având în vedere dimensiunea lor”, mai transmite VoteWatch Europe.

În ce priveşte România, VoteWatch Europe constată că aceasta şi-a sporit influenţa politică în Parlamentul European faţă de clasamentul de anul trecut, când s-a clasat pe locul patru.

“În prezent, România este al treilea cel mai influent stat membru al UE din punct de vedere politic – dacă ne uităm la influenţa proporţională. Acest lucru poate fi explicat prin concentrarea eurodeputaţilor săi în PPE, care nu numai că este cel mai mare grup politic din PE, cu 187 de membri, dar se numără şi printre cele mai influente politic, după cum demonstrează Index Influence 2021

În mod colectiv, eurodeputaţii români deţin şaisprezece poziţii de vicepreşedinte de comisie şi trei titluri de preşedinte de comisie.

Românii care deţin funcţii de vicepreşedinţi în comisii de specialitate sunt: Carmen Avram (PSD, S&D, Delegaţia la Adunarea Parlamentară Euronest), Traian Băsescu (PMP, PPE, Delegaţia Parlamentară la Comitetul de Asociere UE – Ucraina), Dragoş Benea (PSD, S&D, Comisia pentru dezvoltare regională), Vlad Botoş (USR, Renew Europe, Comisia pentru dezvoltare regională şi Delegaţia Parlamentară UE – Albania), Daniel Buda (PNL, PPE, Comisia pentru agricultură şi dezvoltare rurală), Tudor Ciuhodaru (PSD, S&D, Delegaţia pentru relaţiile cu India), Maria Grapini (PPU, S&D, Comisia pentru piaţă internă), Mircea Hava (PNL, PPE, Delegaţia pentru relaţiile cu Canada), Dan Motreanu (PNL, PPE, Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară), Victor Negrescu (PSD, S&D, Comisia pentru cultură şi educaţie), Dan Nica, (PSD, S&D, Delegaţia la Adunarea Parlamentară ACP – UE), Nicolae Ştefănuţă (USR, Renew Europe, Delegaţia pentru relaţiile cu SUA), Lorant Vincze (UDMR, PPE, Comisia pentru afaceri constituţionale), Iuliu Winkler (UDMR, PPE, Comisia pentru comerţ internaţional).

Români care deţin funcţii de preşedinţi de comisii sunt: Cristian Buşoi (PNL, PPE, Comisia pentru industrie, cercetare şi energie), Siegfried Mureşan (PNL, PPE, Delegaţia parlamentară la Comitetul de Asociere UE – Republica Moldova) şi Dragoş Tudorache (USR, Renew Europe, Comisia specială pentru inteligenţa artificială în era digitală).

Siegfried Mureşan şi Rovana Plumb sunt vicepreşedinţi pentru grupul PPE şi, respectiv, grupul S&D, cele două grupuri politice deţinând cea mai mare putere de influenţă în cadrul PE.

VoteWatch îl menţionează şi pe “europarlamentarul Dacian Cioloş, care se află la primul mandat parlamentar şi care a  fost preşedinte al Renew din 2019 până foarte recent, ceea ce a contribuit fără îndoială la clasamentul general al influenţei politice a României”. După retragerea lui Cioloş din fruntea Renew Europe, eurodeputatul Dragoş Tudorache a fost ales vicepreşedinte al grupului Renew Europe.

România este reprezentată în Parlamentul European de 33 de eurodeputaţi. 14 dintre aceştia fac parte din grupul PPE, cel mai influent grup politic, 10 din S&D, 8 sunt membri ai grupului Renew Europe şi un europarlamentar român face parte din grupul ECR.

Similare
RECOMANDĂRI