Romania La Zi

Rolul României ca stat candidat OCDE şi susţinerea parcursului european al statelor Balcanilor de Vest, discutate de Meleşcanu la Bled

post-img

Rolul României ca stat candidat la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi susţinerea acordată parcursului european al statelor din Balcanii de Vest s-au numărat printre temele discutate luni de ministrul de Externe de la Bucureşti, Teodor Meleşcanu, în cadrul unor întâlniri în marja participării la Forumul Strategic de la Bled, în Slovenia.

Discuţiile din cadrul întrevederii ministrului român de Externe, Teodor Meleşcanu, cu secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Angel Gurria, s-au axat pe evoluţia procesului de extindere a organizaţiei, implicit pe posibilitatea ca România să primească invitaţia de a demara negocieri de aderare la OCDE, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), potrivit AGERPRES.

Teodor Meleşcanu a prezentat, în acest context, atuurile candidaturii României, cu accent pe determinarea politică şi îndeplinirea criteriilor de evaluare stabilite la Conferinţa ministerială a OCDE din luna iunie a acestui an. Secretarul general al OCDE a încurajat continuarea participării la activitatea structurilor OCDE şi dialogul cu ţările membre în vederea pregătirii condiţiilor pentru o decizie favorabilă a Consiliului OCDE referitoare la candidatura României, arată sursa citată.

Şeful diplomaţiei române a avut, de asemenea, o întrevedere cu ministrul de stat pentru Afaceri Externe al Republicii India, M. J. Akbar, ocazie cu care au fost trecute în revistă proiectele de interes de pe agenda relaţiilor bilaterale româno-indiene. O atenţie specială a fost acordată acţiunilor politico-diplomatice din perioada următoare, precum şi celor preconizate în anul 2018, când România şi Republica India vor celebra 70 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice. Dialogul a reliefat interesul deosebit al celor două părţi pentru extinderea şi diversificarea cooperării, mai ales pe dimensiunea economică. Cei doi oficiali au salutat cooperarea foarte bună în cadru multilateral, inclusiv la nivelul ONU.

Întrevederea cu omologul macedonean, Nikola Dimitrov, a fost prima întâlnire a celor doi miniştri de Externe. Cu această ocazie, a fost analizat stadiul relaţiilor bilaterale, iar ministrul român de Externe a felicitat Republica Macedonia pentru eforturile reînnoite în planul reformelor interne, care vor facilita avansarea parcursului european şi a oferit asigurări privind deschiderea României de a acorda asistenţă Republicii Macedonia în acest proces.

Ministrul român a exprimat speranţa unor evoluţii care să grăbească ritmul aderării la NATO, în beneficiul stabilităţii şi securităţii întregii regiuni şi al Europei în ansamblu. Cei doi demnitari au discutat inclusiv aspecte privind evoluţiile regionale, punctându-se necesitatea folosirii de către statele din Balcani a relansării angajamentului NATO şi UE pentru această regiune.

Întrevederea bilaterală cu Aleksandar Andrija Pejović, ministrul Afacerilor Europene din Muntenegru şi negociator-şef cu UE, a prilejuit o evaluare a stadiului procesului de aderare a Muntenegrului la UE, precum şi a asistenţei tehnice pe care România o poate acorda Muntenegrului. Meleşcanu a felicitat Muntenegru pentru deschiderea unor noi capitole în negocierile de aderare cu UE, precum şi pentru eforturile de implementare a reformelor pentru avansarea pe calea aderării europene.

Demnitarul muntenegrean a transmis aprecierea pentru susţinerea constantă acordată de România pe acest palier şi a exprimat convingerea că în viitorul apropiat vor fi înregistrate evoluţii concrete cu privire la colaborarea bilaterală în domeniul aderării, mai precizează MAE.