Reuniune interguvernamentală la Varna. Mihai Tudose: „Am convingerea că, în maximum un an, România şi Bulgaria sunt în spaţiul Schengen”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Reuniune interguvernamentală la Varna. Mihai Tudose: „Am convingerea că, în maximum un an, România şi Bulgaria sunt în spaţiul Schengen”

La Varna a avut loc, marţi, a patra întâlnire bilaterală România-Bulgaria. În cadrul conferinţei de presă comune, premierul Mihai Tudose s-a arătat încrezător că cele două ţări vor fi în spaţiul Schengen în maximum un an. "România şi Bulgaria oferă Uniunii Europene una dintre cele mai securizate poliţii de frontieră", a subliniat şeful Executivului de la Bucureşti.

Întrebat de jurnalistul TVR Ionuţ Gheorghe despre un eventual demers comun al celor două ţări în privinţa aderării la spaţiul Schengen, premierul Mihai Tudose a răspuns:

"Bulgaria şi România sunt cumva condamnate să fie împreună şi nu este un lucru rău. Prin Bulgaria şi România au intrat în UE imigranţi la nivel de sute, maximum mii, însă acum în UE se află 1,5 milioane de migranţi care nu au trecut pe la noi. Nu ştiu dacă România şi/sau Bulgaria au o problemă cu securitatea graniţelor, eu aş spune dimpotrivă: România şi Bulgaria oferă UE una dintre cele mai securizate poliţii de frontieră, după cum spun cifrele. S-a semnat şi astăzi un tratat în ceea ce priveşte politica comună, iar la nivel de forţe de ordine conlucrarea este exemplară. Am convingerea că în maximum un an şi România şi Bulgaria sunt în spaţiul Schengen".

"Toţi din Europa ne spun că ne-am descurcat foarte bine la acest capitol (...) Schengen este o temă politică. Ei sunt convinşi că noi ne descurcăm mult mai bine decât alte ţări care sunt deja în Schengen. Noi continuăm cu România, în acelaşi ritm, să lucrăm pe aceast temă, fără multe emoţii. Noi am primit o notă foarte mare de la Comisia Europeană, de la Parlamentul European. Toţi au recunoscut că ne-am descurcat foarte bine cu frontierele externe", a declarat premierul bulgar, Boiko Borisov.

Guvernele României şi Bulgariei s-au reunit, marţi, în şedinţă comună, la Varna. Pe agendă s-au aflat subiecte de cooperare economică, infrastructura de transport şi cea energetică, muncă, afaceri interne, dezvoltare regională şi cooperare transfrontalieră.

Cele două Executive au adoptat o Declaraţie comună referitoare la ariile principale ale cooperării bilaterale, regionale şi în plan european, euro-atlantic şi internaţional. Tot în cadrul reuniunii au fost semnate şi o serie de documente sectoriale bilaterale.

Premierul Mihai Tudose şi omologul său bulgar, Boiko Borisov, au participat, marţi dimineata, la inaugurarea unui nou punct de trecere a frontierei, la Lipniţa-Kainargea.

Cei doi premieri se vor întâlni din nou, în luna noiembrie, în România.

Similare