Reacţia MAE de la Bucureşti privind declaraţia de independenţă a Cataloniei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Reacţia MAE de la Bucureşti privind declaraţia de independenţă a Cataloniei

România reacţionează oficial la situaţia din Catalonia şi îşi reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Spaniei.

"Respingem cu fermitate şi irevocabil declaraţia unilaterală de independenţăa Cataloniei. Reafirmăm sprijinul ferm al României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Spaniei. Spania este un aliat important şi partener strategic al ţării noastre, relaţie reflectată atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul UE şi la nivel internaţional.

Subliniem că legitimitatea oricărui proces sau a oricărei acţiuni care ţine de ordinea internă a unui stat rezidă în deplina sa conformitate cu legea fundamentală, cu ordinea de drept din statul respectiv. Reiterăm poziţia consecventă a României în favoarea respectării dreptului internaţional, care nu permite modificări teritoriale survenite fără acordul statului implicat.

Situaţia generată în Catalonia ţine de ordinea internă din Spania şi ne exprimăm speranţa că va reveni în cel mai scurt timp în parametrii ordinii constituţionale din acest stat", se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Amintim că Parlamentul regiunii Catalonia a votat vineri în favoarea independenţei faţă de Madrid. Tot vineri, Madridul a anunţat că va restabili ordinea constituţională în Catalonia şi va organiza alegeri anticipate. Uniunea Europeană şi SUA susţin guvernul de la Madrid.

 

Similare