Romania La Zi

Raportul anual NATO: România, SUA, Marea Britanie şi Polonia, ţările aliate unde peste 80% dintre cetăţeni cred în valorile NATO

post-img

Alianţa Nord-Atlantică a publicat marţi, cu ocazia raportului anual de activitate, un nou sondaj privind susţinerea publică a cetăţenilor din statele aliate faţă de NATO, iar România, care va aniversa luna viitoare 17 ani de apartenenţă la Alianţă, se află între primele patru state membre ale căror cetăţeni care susţin această apartenenţă şi în primii opt aliaţi care sunt convinşi că statutul de membru NATO le protejează ţara de un atac din partea unei ţări străine.

Cifrele care indică percepţia publică din România sunt cu atât mai importante cu cât tendinţa generală de susţinere faţă de Alianţă s-a depreciat cu aproximativ două puncte procentuale faţă de anul trecut pe întreg barometrul măsurat.

Aceste cifre au fost prezentate marţi de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul raportului anual 2020 al Alianţei Nord-Atlantice, care a accentuat că într-un an dominat de pandemia COVID-19, prioritatea NATO a fost să contribuie la asigurarea faptului că criza din domeniul sănătăţii nu a devenit o criză de securitate., în acelaşi timp sprijinind răspunsul civil la pandemie. 

Sondajul menţionat arată că o medie de 79% dintre cetăţenii statelor membre, în scădere faţă de 81% în 2019, consideră importantă colaborarea dintre America de Nord şi Europa în materie de siguranţă şi securitate şi au încredere puternică în valorile NATO şi ale legăturii transatlantice, însă România, alături de SUA, Canada, Marea Britanie, Polonia, Spania sau Portugalia se numără printre ţările unde nivelul de susţinere faţă de această aserţiune se situează între 81% şi 100%.

De asemenea, cetăţenii aliaţi sunt de acord cu principiul de bază al apărării colective, 69% fiind de acord că alţi aliaţi NATO ar trebui să-i apere dacă sunt atacaţi, în scădere faţă de 76% în 2019. În acelaşi timp, 71% sunt de acord că propria ţară ar trebui să acţioneze în apărarea altui Aliat.

O medie de 62% dintre cetăţeni, faţă de 64% în 2019, ar vota pentru ca ţara lor să rămână în NATO în cazul în care ar fi organizat un referendum în acest sens.

Totodată, o medie de 58%, faţă de 60% dintre cetăţeni consideră că apartenenţa ţării lor la NATO îi face mai puţin susceptibili unui atac inamic.

În ce priveşte România, ţara noastră este între primele patru ţări aliate când vine vorba despre susţinerea apartenenţei la Alianţa Nord-Atlantică. Cu alte cuvinte, 80% dintre cetăţenii români ar vota pentru ca ţara noastră să rămână stat membru al NATO, un procent în scădere faţă de 85% în 2019.

La acest capitol, România este devansată doar de Albania (94%, faţă de 95% în 2019), Lituania (83%) şi Polonia (82%, faţă de 90% în 2019).

Cele mai îngrijorătoare cifre în această privinţă sunt înregistrate în Slovacia, Franţa şi Muntenegru, unde numai 50-51% ar vota pentru păstrarea calităţii de ţară membră a Alianţei.