Raport CEPA: NATO trebuie să desemneze România drept “centru de greutate” în regiunea Mării Negre
Vizualizari:

Raport CEPA: NATO trebuie să desemneze România drept “centru de greutate” în regiunea Mării Negre

Aliaţii europeni au defectele lor, dar Statele Unite au norocul de a avea România ca o potenţială ţară-ancoră pentru eforturi imediate în regiunea Mării Negre, afirmă generalul locotenent Ben Hodges, fost comandant al forţelor SUA în Europa, care reia teza sa potrivit căreia NATO ar trebui să desemneze România drept centrul său de greutate în regiune.

Hodges a făcut aceste remarci într-un nou raport intitulat “The Black Sea… or a Black hole?” şi publicat de Center for European Policy Analysis (CEPA) din Washington, singurul think tank din capitala SUA dedicat problematicii Europei Centrale şi de Est. Raportul propune un program în 12 paşi prin care NATO poate prelua iniţiativa în zona Mării Negre, scrie Calea Europeană.

Potrivit acestuia, regiunea Mării Negre este esenţială pentru securitatea şi stabilitatea Occidentului, ea aflându-se la intersecţia a patru forţe: democraţie liberală la capătul său vestic, agresiune militară rusă la nord, agresiune financiară chineză la est şi instabilitate în sud.

“Alianţa trebuie să dezvolte o strategie care plasează regiunea Mării Negre în mijlocul hărţii geostrategice. (…) În mod ideal, Turcia ar trebui să fie centrul de greutate al NATO în regiune”, consideră Hodges.

Constatând însă că Turcia este reticentă în a provoca Kremlinul sau în întrerupe status-quo-ul în regiunea Mării Negre, generalul american susţine însă că România ar trebui să joace acest rol.

“Pe termen scurt şi mediu, NATO ar trebui, prin urmare, să desemneze România drept centrul de greutate datorită poziţiei sale geografice, a proximităţii faţă de alţi aliaţi, precum şi de Ucraina şi Moldova, a eforturilor sale de modernizare solide şi a infrastructurii sale strategice de transport”, spune el.

Similare
RECOMANDĂRI