Raport al Consiliului Europei: România, printre ţările europene care aplică cu succes legislaţia privind spălarea banilor şi finanţarea terorismului
Sursa foto:© European Union, 2012/Source: EC - Audiovisual Service Vizualizari:

Raport al Consiliului Europei: România, printre ţările europene care aplică cu succes legislaţia privind spălarea banilor şi finanţarea terorismului

Potrivit unui raport al Consiliului Europei, publicat miercuri, la Strasbourg, România se află printre ţările europene care respectă legislaţia în privinţa monitorizării operaţiunilor bancare pentru prevenirea spălării banilor şi finanţării terorismului.

Mai exact, raportul Consiliului Europei evaluează modul în care statele semnatare ale Convenţiei de la Varşovia (2005) privind spălarea banilor şi finanţarea terorismului monitorizează operaţiunile bancare în scop de prevenţie, potrivit caleaeuropeana.ro.

Monitorizarea, de către autorităţile competente, a operaţiunilor bancarea derulate prin unul sau mai multe conturi identificate este posibilă în baza aplicării articolelor 7(2c) şi 19(1) din cadrul Convenţiei. 

În acest sens, România este încurajată să continue aplicarea în practică a celor două articole menţionate.

Convenţia Consiliului Europei privind spălarea banilor şi finanţarea terorismului este în prezent în vigoare în 37 de state membre. Alte şase state membre ale Consiliului Europei au semnat-o, dar nu au ratificat-o încă.

Acesta este primul tratat internaţional care acoperă atât prevenirea, cât şi controlul spălării banilor şi finanţării terorismului. Textul Convenţie specifică că accesul rapid la informaţii financiare sau la informaţii privind activele deţinute de organizaţii criminale, inclusiv grupări teroriste, este cheia succesului măsurilor preventive şi represive şi, în cele din urmă, este cea mai bună modalitate de a opri activităţile criminale. 

Conferinţa părţilor instituită prin tratat monitorizează punerea sa în aplicare prin efectuarea de revizuiri tematice în care toate părţile sunt evaluate în acelaşi timp cu privire la un anumit articol din convenţie.

Similare
RECOMANDĂRI