Romania La Zi

Programul Operaţional Regional a lansat apeluri de proiecte de 4,3 miliarde euro, reprezentând jumătate din alocare

post-img

În cursul celor 2 ani de la aprobarea Programului Operaţional Regional (POR), au fost lansate 38 de apeluri de proiecte, în valoare de peste 5,5 mld. euro (reprezentând 53,40% din alocarea POR). De asemenea, au fost semnate contracte de finanţare în valoare de 1 mld. euro.

Plăţile efectuate către beneficiari au totalizat 43,44 mil. euro. Acestea sunt principalele rezultate evidenţiate în cadrul Comitetului de Monitorizare POR (CM POR), care a avut loc, astăzi, la Bucureşti, în prezenţa reprezentanţilor Comisiei Europene şi a ministrului delegat pentru Fonduri Europene, doamna Rovana Plumb.

Referitor la punctele dezbătute, ministrul Rovana Plumb a remarcat: “S-a făcut încă un pas important pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare ale comunităţii locale. Am aprobat, în CM POR, modificările solicitate de autorităţile locale din mediul urban, din oraşe mici şi medii, realocând, astfel, 200 milioane euro pentru infrastructura socială şi rutieră. Totodată, pentru consolidarea competitivităţii mediului de afaceri, am alocat suplimentar 325 milioane euro. Aceşti bani vor susţine investiţiile în IMM-uri”.

Ministrul Plumb a mulţumit reprezentanţilor Comisiei Europene pentru sprijinul constant în eforturile depuse de autorităţile române pentru recuperarea întârzierilor cumulate pe parcursul anului trecut în privinţa gestionării fondurilor europene.
Domnul Carsten Rasmussen, şeful Unităţii România din cadrul DG Regio, a arătat, la rândul său, că apreciază progresele semnificative realizate de România în ultimele luni în domeniul fondurilor europene, declarând:

“Acum avem o rată importantă de contractare, o creştere semnificativă înregistrată în perioada verii şi  primele plăţi procesate – o prima dovadă tangibilă a progresului fizic înregistrat în implementarea proiectelor din fonduri europene în România. Etapa de absorbţie zero s-a terminat, intrând, în sfârşit, în etapa de implementare. Vă felicit pentru că v-aţi respectat promisiunea de a încheia procesul de acreditare a autorităţilor de management până la sfârşitul lunii august şi sunt deosebit de încântat să observ progresele făcute faţă de toamna trecută”.

Astfel, modificările aprobate în cadrul CM POR se referă la introducerea unei axe prioritare Axa prioritară 13 – “Sprijinirea regenerării oraşelor mici şi mijlocii”. Cu o alocare de 200 mil euro, noua axă urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în oraşele mici şi mijlocii din România, precum şi incluziunea socială a populaţiei defavorizate, prin sprijinirea investiţiilor în infrastructura de bază, centre sociale, comunitare etc. Tipurile de intervenţii propuse în cadrul acestei axe se regăsesc pentru finanţare în versiunea curentă a Programului Operaţional Regional în alte axe prioritare.
A şaptea reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 a fost un prilej de dezbateri ample cu privire la pregătirea proiectelor, stadiul contractării şi măsurile de eficientizare a implementării proiectelor.

La reuniune au participat reprezentanţi ai tuturor instituţiilor naţionale implicate în gestionarea POR şi ai partenerilor.

Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 are ca obiectiv general creşterea competitivităţii economice şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale comunităţilor locale şi regionale, prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, infrastructurii şi serviciilor, pentru dezvoltarea durabilă a regiunilor, astfel încât acestea să îşi poată gestiona în mod eficient resursele şi să îşi valorifice potenţialul de inovare şi de asimilare a progresului tehnologic.