Romania La Zi

Programul acţiunilor în mai multe oraşe din România de Ziua Europei, a Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite şi a Independenţei României

post-img

Mai multe evenimente vor avea loc, astăzi, 9 mai, în oraşe din România, pentru a sărbători această zi cu triplă semnificaţie istorică pentru poporul român - Ziua Europei, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial şi Ziua Independenţei de Stat a României, proclamată în 1877.

PRAHOVA

Sub egida Consiliului Judeţean Prahova, în cadrul programului „România100”, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova găzduieşte, de la ora 11:00, la sediul din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10, vernisajul expoziţiei „Războiul de Independenţă (1877-1878) — mărturii şi recunoştinţă”, eveniment cuprins în proiectul muzeal EXPOZIŢIA LUNII.

Evenimentul marchează 140 de ani de la proclamarea Independenţei de Stat a României. Mihail Kogălniceanu, ministrul de Externe de la acea vreme, a declarat, la 9 mai 1877, în faţa Adunării Deputaţilor: „(...) Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare... suntem o naţiune liberă şi independentă”. 

În expoziţie publicul va regăsi ordine şi medalii, fotografii ale unor personalităţi militare din epocă, precum şi documente care fac referire la realizarea şi inaugurarea Monumentului Vânătorilor.

De asemenea, sub egida Programului Naţional „România100”, Muzeul „Casa Domnească” din comuna Brebu organizează, începând cu ora 12:00, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la proclamarea Independenţei de Stat a României, simpozionul „În tranşee pentru ţară... — Domnitorul Carol I de Hohenzollern (1866-1914)”.

CLUJ

La iniţiativa Instituţiei Prefectului — Judeţul Cluj, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, va avea loc o nouă LECŢIE DE ISTORIE, cu implicarea şi participarea elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar, din mediul rural şi din mediul urban, din judeţul Cluj, menită să îmbogăţească zestrea de cunoştinţe despre istoria poporului român şi să dezvolte spiritul naţional şi patriotic al tinerilor.

Cea de-a doua lecţie de istorie va debuta în Piaţa Avram Iancu (în faţa Catedralei Mitropolitane) unde se va desfăşura o ceremonie publică (ora 11:00), cu participarea unui număr de 200 de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a, aparţinând unor şcoli din 15 localităţi clujene, însoţiţi de cadre didactice. Cu această ocazie, dată fiind sărbătorirea la data de 8 mai a Zilei Mondiale a Crucii Roşii, elevii vor avea oportunitatea să participe la o demonstraţie de acordare a primului ajutor de bază în corturi special amenajate, în organizarea Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România — Filiala Cluj.

După participarea la ceremonia publică, elevii vor viziona la Cinematograful „Victoria” un film istoric românesc. „Lecţia de istorie” a zilei de 9 mai cuprinde, de asemenea, vizitarea Catedralei Ortodoxe din Cluj-Napoca şi a Muzeului Mitropoliei Ortodoxe.

Instituţia Prefectului — Judeţul Cluj şi-a propus desfăşurarea pe parcursul anului 2017 a cel puţin patru „lecţii de istorie” cu ocazia celebrării unor zile importante pentru România, când se organizează ceremonii publice oficiale, cum ar fi: 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române, 9 mai — Ziua Independenţei de Stat a României, 25 mai — Ziua Eroilor, 25 octombrie — Ziua Armatei României sau 1 Decembrie — Ziua Naţională a României. Prima 'Lecţie de istorie' din acest an a avut loc în luna ianuarie, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române.

MARAMUREŞ

Instituţia Prefectului—Judeţul Maramureş, Primăria municipiului Baia Mare şi Garnizoana Baia Mare organizează ceremonia publică prilejuită de sărbătorirea Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite şi Zilei Europei, organizată de la ora 10:00, la Monumentul Ostaşului Român din Baia Mare.

Sunt invitaţi să participe personalităţi civile şi militare ale judeţului Maramureş, reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale, ai partidelor politice, instituţiilor culturale, ştiinţifice şi religioase, ai asociaţiilor, ligilor şi fundaţiilor cadrelor militare în activitate, în rezervă sau în retragere, veteranii de război, elevii, studenţii, reprezentanţii mass-media, toţi cetăţenii judeţului Maramureş şi ai municipiului Baia Mare.

Ceremonia va începe cu onorul acordat prefectului judeţului Maramureş, salutarea drapelului de luptă al Batalionului 612 Artilerie Antitanc Maramureş, prezentarea oficialităţilor, intonarea imnului naţional şi oficierea serviciului religios.

SIBIU

Un concert al fanfarei garnizoanei Sibiu va deschide programul ceremoniilor militare organizate în cinstea zilei de 9 mai, eveniment care se va desfăşura în faţa Cercului Militar, începând cu ora 9:40. După concert, la ora 10:00 va avea loc ceremonia de depunere de flori la Monumentul „Ostaşului din toate timpurile”.

Ceremonia va cuprinde următoarele momente: întâmpinarea persoanei oficiale, prefectul judeţului Sibiu, Lucian Radu, şi salutarea drapelului de luptă; intonarea Imnului Naţional al României; oficierea slujbei religioase de cinstire a memoriei eroilor; alocuţiuni ale oficialităţilor locale; depuneri de flori; defilarea gărzii de onoare. Pentru ca ceremonia militară să se desfăşoare în condiţii de siguranţă, traficul rutier de pe bulevardul Victoriei va fi deviat pe strada Avocat Măcelaru Ilie.

CONSTANŢA

Militarii din Forţele Navale Române vor participa, astăzi, la ceremoniile militare şi religioase organizate în garnizoanele de marină, cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial şi a Zilei Europei.

Activităţile evocatoare se vor desfăşura, începând cu ora 10:00, la Monumentul Eroilor Independenţei României din Parcul Casei de Cultură din Constanţa, în Piaţa Republicii din Mangalia, în Cimitirul Eroilor „Sfântul Constantin” din Brăila, la Monumentul Independenţei de Stat din municipiul Tulcea şi la Monumentul Eroilor din Babadag.

De asemenea, o delegaţie a Statului Major al Forţelor Navale va fi prezentă la ceremonialul organizat de Ministerul Apărării Naţionale pe esplanada Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” din Bucureşti, la Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial.