Procurorul Anca Jurma a renunţat la şefia DNA
Sursa foto:adevarul.ro Vizualizari:

Procurorul Anca Jurma a renunţat la şefia DNA

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni, la CSM, că Anca Jurma a anunţat, prin intermediul unei scrisori transmise Secţiei pentru procurori a CSM, că nu mai vrea să continue mandatul interimar la conducerea DNA.

Procurorul Anca Jurma a renunţat la şefia DNA, în ziua în care secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) trebuia să discute propunerea de prelungire a delegării sale la conducerea DNA. O decizie în acest sens a fost amânată, în 20 decembrie, de membrii secţiei.

"Acordul de voinţă este o chestiune personală. Dânsa este cea mai în măsură să spună(...)" a declarat Toader, la ieşirea de la CSM.

El a spus că Secţia pentru procurori a CSM se va întruni joia viitoare, când probabil va lua o decizie: "Va fi altă propunere".

"În timpul şedinţei, în timpul deliberărilor la Secţie s-a primit o declaraţie din partea doamnei Jurma prin care renunţă la consimţământul prealabil acordat. În cazul acesta, Secţia nu avea decât să ia act de voinţa dânsei, de retragere a consimţământului, acordului, şi veţi vedea ce va decide Secţia la o şedinţă următoare", a declarat Toader la CSM.

Potrivit acestuia, "altă soluţie nu este", iar secţia de procurori a CSM urmează să se întâlnească joia viitoare, "când probabil se va decide".

Tudorel Toader spune că demersul Ancăi Jurma este o chestiune strict personală. "Dânsa cred că este cea mai în măsură să spună în ce condiţii şi-a exprimat acordul şi în ce condiţii şi l-a retras. Personal nu pot să mă substitui domniei sale in a da explicaţii", a spus Toader.

Ministrul Justiţiei a precizat că procedura nu s-a încheiat. "Procedura nu s-a încheiat. Şi nimeni n-are un drept de decizie discreţionar, dincolo de exigenţele Constituţiei", a adăugat el, cu referire indirectă la preşedintele Klaus Iohannis.

În iulie 2018, Anca Jurma a fost delegată de procurorul general Augustin Lazăr pentru interimatul la şefia DNA.

Ea deţinuse înainte două mandate de şef al serviciului de cooperare internaţională, iar ulterior a fost consiliera Laurei Codruţa Kovesi, însă nu instrumentase dosare penale de mai bine de 10 ani.

Similare
RECOMANDĂRI