Romania La Zi

Prim-ministrul interimar al României, decorat cu Legiunea de Merit a Statelor Unite: Este cea mai înaltă distincţie americană care poate fi acordată unui militar străin

post-img

Prim-ministrul interimar al României, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, cu prilejul decorării sale cu Legiunea de Merit (în grad de ofiţer) a Statelor Unite, că parteneriatul strategic dintre România şi SUA este unul dintre pilonii pe care se bazează apărarea României şi a contribuit semnificativ la dezvoltarea Armatei României.

Generalul în rezervă Nicolae Ciucă a fost decorat cu Legiunea de Merit (în grad de ofiţer) de ambasadorul american, Adrian Zuckerman, pentru recunoaşterea meritelor din timpul desfăşurării activităţii de şef al Statului Major al Apărării, în perioada ianuarie 2015 – decembrie 2019. Legiunea de Merit este cea mai înaltă decoraţie militară americană pe care o poate primi un militar străin, potrivit caleaeuropeana.ro.

“Este o onoare pentru mine să primesc această înaltă distincţie. Fiecare dintre noi, militari sau civili, în instituţiile în care ne desfăşurăm activitatea, suntem în slujba cetăţeanului, în slujba ţării, şi distincţia acordată astăzi este o recunoaştere a meritelor întregului personal al Armatei României, o recunoaştere a muncii susţinute a tuturor. Eu sunt astăzi aici doar reprezentantul celor care şi-au dăruit cele mai preţioase bunuri – timpul, sănătatea şi chiar viaţa – pentru îndeplinirea misiunilor încredinţate de ţară“, a afirmat Nicolae Ciucă, marţi, la ceremonia organizată la Ambasada SUA cu prilejul decorării sale.

El a adăugat că niciun comandant, oricât de bun ar fi, nu poate câştiga o luptă fără a avea alături de el o armată puternică.

Premierul interimar a subliniat că mediul multinaţional a avut un impact foarte mare în procesul de transformare şi modernizare a Armatei României.

“Pentru mine, misiunile în teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak alături de militarii americani au constituit momente în care am înţeles că trebuie să fim mândri de noi pentru că suntem profesionişti şi dăruiţi în îndeplinirea misiunilor, că avem potenţial şi că trebuie să-l punem în valoare printr-un efort de voinţă şi ambiţie, elemente care trebuie transmise din generaţie în generaţie. Nu mă gândeam atunci că voi ajunge şef al Apărării sau că, într-o zi, peste ani, voi fi onorat cu cea mai înaltă distincţie americană pe care o poate primi un militar străin. Cu siguranţă, însă, întreaga mea carieră a fost influenţată de experienţa pe care am trăit-o acolo, în linia întâi, cu militarii români şi aliaţii noştri din Statele Unite ale Americii, cărora le sunt recunoscător pentru că împreună am acumulat o mare parte din experienţa necesară transformării şi modernizării Armatei României”, a mai declarat Ciucă.

SUA au susţinut permanent România şi Armata pe drumul dificil al atingerii standardelor specifice NATO, a adăugat el.

“Parteneriatul strategic dintre ţările noastre este unul dintre pilonii pe care se bazează apărarea ţării noastre, a contribuit semnificativ la dezvoltarea Forţelor Armate”, a subliniat Ciucă.

Şeful interimar al Executivului a reiterat că Legiunea de Merit ce i-a fost acordată reprezintă o recunoaştere a muncii de echipă şi că tuturor celor cu care a lucrat de-a lungul timpului li se cuvine meritul acordării acestei distincţii.

Decoraţia Legiunea de Merit este o decoraţie militară a SUA, cea mai înaltă distincţie de acest tip pe care un militar străin o poate primi.

Decoraţia se acordă personalului militar a Statelor Unite ale Americii persoanelor cu o conduită meritorie în serviciul militar, cu realizări deosebite în cadrul acţiunilor, dovedind curaj deosebit (se acordă de regulă ca ultima decoraţie înainte de pensionare de obicei generalilor şi coloneilor, fiind rare cazurile când decoraţia se acordă militarilor cu rang inferior), sau personalităţilor politice ale unor ţări străine, în acest caz gradul primit depinde foarte mult de funcţia decoratului. Legiunea de Merit, în grad “de comandant şef”, a fost acordată în 1945 Regelui Mihai I al României pentru “exercitarea unui serviciu remarcabil pentru cauza Naţiunilor Aliate în lupta lor împotriva Germaniei hitleriste”.

Nicolae Ionel Ciucă, născut la 7 februarie 1967, la Pleniţa, în judeţul Dolj, este un general român de armată. De la 1 ianuarie 2015 până pe 29 octombrie 2019 a fost Şeful Statului Major General, fiindu-i prelungit mandatul cu un an în urma unei decizii a preşedintelui Klaus Iohannis.

În data de 28 octombrie 2019, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a lui Ciucă. În data de 4 noiembrie 2019 a preluat mandatul de ministru în cadrul Ministerului Apărării. În luna octombrie, Nicolae Ciucă s-a înscris PNL şi a fost cap de listă al liberalilor la Senat în judeţul Dolj la alegerile parlamentare din 6 decembrie şi va deveni senator în viitorul Parlament.

Ciucă este un militar de carieră care s-a făcut remarcat prin prezenţa la numeroase misiuni militare în afara ţării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia. Nicolae Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut şi drept Scorpionii Roşii) pe care l-a condus în Afganistan şi apoi în Irak.

Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele româneşti au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldaţii români au fost combatanţi activi după cel de-al Doilea Război Mondial.

Din 7 decembrie 2020 este prim-ministru interimar al Guvernului după demisia prim-ministrului Ludovic Orban.