Prezentarea priorităţilor Preşedinţiei Române a Consiliului UE de către misiunile diplomatice ale României în străinătate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Prezentarea priorităţilor Preşedinţiei Române a Consiliului UE de către misiunile diplomatice ale României în străinătate

Misiunile diplomatice ale României în străinătate au prezentat priorităţile Preşedinţiei Române a Consiliului UE.

ATENA

La 15 ianuarie 2019, misiunea diplomatică a României în Grecia a marcat, la Atena, preluarea Preşedinţiei Consiliului UE #RO2019UE cu un concert de excepţie al Corului de Cameră Preludiu, condus de Maestrul Voicu Enachescu.

BULGARIA

La 16 ianuarie 2019, a fost organizat, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene la Sofia, evenimentul public de prezentare a priorităţilor Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene. Invitatul principal a fost Lilyana Pavlova, ministru pentru Preşedinţia bulgară a CONS UE în anul 2018. La eveniment au participat peste de 150 de persoane, reprezentanţi ai mediului diplomatic, ai autorităţilor bulgare, ai societăţii civile şi ai mass media. Şeful misiunii, Ion Gâlea, a prezentat audienţei priorităţile PRES RO.

CIPRU

Însărcinatul cu afaceri a.i,. Daniela-Mariana Sezonov-Ţane, a prezentat priorităţile PRES RO în cadrul unui eveniment organizat la sediul reprezentanţei permanente a Uniunii Europene în Republica Cipru. La eveniment au participat oficiali de la Nicosia şi reprezentanţi ai corpului diplomatic. De asemenea, a avut loc, în sala Kasteliotissa din Nicosia, şi concertul virtuozilor români Remus Azoiţei, la vioară, şi Eduard Stan, la pian, intitulat “A Romanian genius in Viena and Paris”.

DANEMARCA

Ambasada României în Danemarca a marcat preluarea de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului UE printr-un eveniment de înaltă ţinută, care a reunit ambasadorii statelor membre UE şi ai statelor candidate la UE, ambasadorii NATO la Copenhaga, numeroşi reprezentanţi ai Guvernului şi Parlamentului Danemarcei, ai societăţii civile şi mass-media daneze. Invitatul special al evenimentului a fost Per Stig Møller, fost ministru de externe al Danemarcei (2001-2010). Ambasadorul României la Copenhaga, Alexandru Grădinar, a prezentat viziunea ţării noastre reflectată în Programul de priorităţi al Preşedinţiei Consiliului UE şi axată pe principiul coeziunii europene pe toate palierele. Programul a mai cuprins un recital vocal instrumental, oferit de pianistul Bogdan Nicola, contratenorul Andrei Venczel, bas-baritonul Avram Benjamin Molonfănean şi baritonul Vlad Alexandru Robu, toţi talentaţi tineri muzicieni români din Danemarca.

FRANŢA

Câteva zeci de diplomaţi europeni acreditaţi la Paris au asistat miercuri, 16 ianuarie, la Ambasada României din Paris, la prezentarea priorităţilor Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene. Ambasadorul Luca Niculescu şi Lelia Constantinescu, consilierul pe afaceri europene al Ambasadei, au scos în evidenţă principalele axe pe care se structurează Preşedinţia română, care a început la 1 ianuarie. Vorbitorii au evocat contextul complex în care se desfăşoară acest mandat (Brexit, negocierile privind Cadrul Financiar Multianual, alegerile europene) şi ambiţiile Preşedinţiei române, concentrate în jurul sloganului „Coeziunea – o valoare europeană comună”.

MAREA BRITANIE

În prezenţa partenerilor României din instituţiile britanice şi a corpului diplomatic acreditat în Marea Britanie, Ambasadorul României în Regatul Unit, Dan Mihalache, a prezentat priorităţile #Ro2019EU. Ambasada, în parteneriat cu ICR Londra, a organizat concertul de gală susţinut de EUYO - The European Union Youth Orchestra (EUYO), una dintre cele mai bine cotate orchestre simfonice, prezentă pe cele mai mari scene artistice internaţionale. Opt dintre talentaţii muzicieni ai EUYO au interpretat celebrul Octet al lui George Enescu.

OLANDA

La 15 ianuarie 2019, a avut loc, la Reprezentanţa Comisiei Europene la Haga, ceremonia de deschidere a Preşedinţiei locale a României la Consiliul UE. Evenimentul a fost marcat prin predarea simbolică a Preşedinţiei de la Ambasadorul Austriei la Haga, Heidemaria Gürer, către Ambasadorul României în Olanda, Brânduşa Predescu. La eveniment au participat directorul general pentru Cooperare Europeană din Ministerul Afacerilor Externe al Olandei, Matthijs van der Plas, ambasadorii Statelor Membre ale Uniunii Europene, ambasadori europeni acreditaţi la Haga, precum şi şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Haga, Klasja van de Ridder. Debutul la Haga al Preşedinţiei României a fost marcat, totodată, prin vernisajul expoziţiei de artă contemporană „Colour Fields”, cuprinzând lucrări ale artiştilor Radu Comşa şi Simion Cernica.

PORTUGALIA

Joi, 18 ianuarie, la Lisabona, a avut loc evenimentul de prezentare a Preşedinţiei Române a Consiliului Uniunii Europene. La eveniment au participat secretarul de stat pentru afaceri europene din MAE portughez, Ana Paula Zacarias, şi şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Lisabona, Sofia Colares Alves. A urmat un extraordinar concert de gală susţinut de Cvartetul Bălănescu în sala Dom Luís I a prestigiosului Palat Naţional Ajuda. Repertoriul a cuprins piese de pe albumele „Maria Tănase“, „The Enescu Project“ şi „Luminitza“. Piesa de închidere, „Ode To...“, o adaptare a „Odei Bucuriei“ de Ludwig van Beethoven, imnul Uniunii Europene, a fost realizată special pentru această ocazie de Alexandru Bălănescu.

PORTUGALIA

Ambasadorul României în Republica Serbia, Oana Cristina Popa, a prezentat priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene în cadrul unei recepţii organizate de ambasadă, în seara zilei de 16 ianuarie, la Muzeul Arhivei de Film iugoslav. Alături de ambasadorul român, printre înalţi oficiali prezenţi la acest eveniment care au susţinut discursuri, s-au mai numărat şeful Delegaţiei UE în Serbia, ambasadorul Sem Fabrizi şi ministrul sârb al Integrării Europene , Jadranka Joksimović. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a circa 200 de invitaţi, din rândul instituţiilor sârbe, corpului diplomatic, comunităţii de români şi a expaţilor din Serbia.

SPANIA

La 17 ianuarie 2019, a avut loc, la Reprezentanţa Comisiei Europene din Madrid, evenimentul de deschidere a Preşedinţiei locale a României la Consiliul UE în cadrul căruia ambasadorul României în Regatul Spaniei, Gabriela Dancău, a prezentat priorităţile Preşedinţiei şi principalele elemente din programul şi agenda acesteia, subliniind că România asumă Preşedinţia Consiliului UE cu o abordare realistă şi ambiţioasă, promovând o agendă centrată pe cetăţeni şi orientată spre viitor. A luat cuvântul secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul spaniol al Afacerilor Externe, Uniunii Europene şi Cooperării, dar şi alţi înalţi oficiali.

Similare
RECOMANDĂRI