Preşedintele Klaus Iohannis va primi Premiul Împăratului Otto, în Germania, pentru contribuţia sa remarcabilă la procesul de unificare europeană
Sursa foto:©️ Administraţia Prezidenţială Vizualizari:

Preşedintele Klaus Iohannis va primi Premiul Împăratului Otto, în Germania, pentru contribuţia sa remarcabilă la procesul de unificare europeană

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi distins cu premiul Împăratul Otto (Kaiser Otto), o distincţie acordată începând cu anul 2005 de oraşul Magdeburg pentru comemorarea meritelor împăratului Otto cel Mare şi pentru onorarea personalităţilor care au adus contribuţii remarcabile la procesul de unificare europeană, îndeosebi în statele est şi sud-est europene, şi la promovarea ideii europene.

Premiul va fi acordat şefului statului la data de 14 octombrie, în oraşul Magdeburg, capitala landului Saxonia-Anhalt, iar discursul de laudatio va fi citit de ministrul de externe german, Heiko Maas, potrivit caleaeuropeana.ro, cu referire la publicaţia Suddeutsche Zeitung.

Festivitatea va avea loc în Domul St Mauritius şi Katharina din Magdeburg, iar ea are loc în contextul în care Germania asigură preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Totodată, anul acesta, Germania marchează şi 30 de ani la reunificarea Vestului cu Estului.

Prin acordarea acestui premiu,capitala statului Saxonia-Anhalt vrea să sublinieze marea contribuţie pe care ottonienii din zona lor centrală dintre Harz şi Elba au adus-o istoriei medievale timpurii germane şi europene.

Premiul Kaiser Otto a fost acordat pentru prima dată în 2005 cu ocazia aniversării a 1.200 de ani a oraşului. De atunci, premiul a fost acordat o dată la doi ani, la o ceremonie din catedrala din Magdeburg, mormântul lui Otto cel Mare. Dintre cei distinşi până acum cu acest premiu fac parte fostul preşedinte federal german Richard von Weizsäcker, fosta preşedintă a Republicii Letone Vaira Vike-Freiberga şi cancelarul german Angela Merkel.

Premiul este un premiu onorific. Include o medalie în designul contemporan, care cuprinde un portret al laureatului pe faţă şi unul dintre sigiliile lui Otto cel Mare pe revers.

Acest premiu întregeşte o serie de distincţii similare primite de preşedintele Klaus Iohannis în ultimii ani, culminând cu prestigiosul Premiu Carol Cel Mare, pe care Societatea pentru conferirea Premiului Internaţional “Carol cel Mare” al oraşului Aachen a decis să i-l acorde în decembrie 2019. Ceremonia de decernare ar fi trebuit să aibă loc în mai 2020, la Aachen, însă din cauza pandemiei de coronavirus această festivitate a fost amânată pentru anul 2021.

Până în prezent, preşedintele Klaus Iohannis a primit mai multe recunoaşteri şi distincţii internaţionale cu privire la activitatea sa politică.

La 4 martie 2020, Klaus Iohannis a primit, într-o ceremonie la Bucureşti, Premiul European “Coudenhove-Kalergi” pentru anul 2020. pentru ”meritele sale deosebite de politician care, prin dedicarea pentru valorile europene, contribuie decisiv la consolidarea integrării României în comunitatea statelor europene”, apreciindu-se, totodată, că ”acţiunea sa politică are un rol exemplar într-o Europă care a fost divizată în trecut”.

În 2018, el a primit, la München, premiul ”Franz Josef Strauss” din partea Fundaţiei Hanns Seidel pentru promovarea, în mod constructiv şi vizionar, de-a lungul întregii sale cariere politice, a valorilor democratice, a unei societăţi unite şi a încrederii în proiectul european.

Aceasta a fost cea de-a treia distincţie primită de Klaus Iohannis în Germania, după ce în 2016 a fost distins la Kiel cu premiul Fundaţiei Hermann Ehlers pentru “sprijinirea statului de drept şi a luptei anticorupţie”, iar în 2017, la Berlin, cu Ordinul Sfântului Gheorghe, acordat de Balul Operei ”Semper” din Dresda, pentru angajamentul său politic pro-european.

Tot în 2017, Klaus Iohannis a primit, la Washington, distincţia “Light Unto the Nations”, premiu acordat de către Comitetul Evreiesc American (American Jewish Committee – AJC) şefilor de stat care s-au remarcat, de-a lungul timpului, prin promovarea valorilor democratice.

Similare
RECOMANDĂRI