Romania La Zi

Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor din 1989, la 30 de ani de la începutul Revoluţiei în Capitală

post-img

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a depus, la Troiţa din Piaţa Universităţii, o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei, în Piaţa Universităţii, la 30 de ani de când în această zi revoluţia a izbucnit şi în Capitală. Şeful statului a ţinut şi un moment de reculegere.

21 decembrie 1989. Este ziua în care, în urmă cu 30 de ani, Revoluţia începea şi în Capitală. Un miting care ar fi trebuit să înfiereze evenimentele de la Timişoara s-a transformat într-unul împotriva regimului. Şi aşa a început sfârşitul dictaturii.

Pe 21 decembrie 1989, în contextul evenimentelor de la Timişoara, Nicolae Ceauşescu programează o adunare populară la care să participe muncitorii din fabricile şi uzinele din Bucureşti. Zeci de mii de bucureşteni au fost aduşi în faţa fostului Comitet Central, unde a vorbit însuşi dictatorul Nicolae Ceauşescu.  Momentul în care lucrurile au scăpat de sub control reprezintă începutul revoluţiei în Capitală.

Parchetul Militar a anunţat după aproape trei decenii că a identificat sursa sunetului cu efect de panică ce i-a făcut pe oameni să fugă de la mitingul organizat de comunişti în faţa Comitetului Central. Potrivit Parchetului Militar, un comandament politico-militar a orchestrat ceea ce s-a întâmplat în stradă în decembrie 1989,

Mitingul s-a transformat în haos după ce în mulţime a explodat o petardă. O unitate a armatei a folosit autospeciale dotate cu amplificatoare de sunet pentru a crea panică în rândurile demonstranţilor.
 

După spargerea mitingului, între orele 13:00-14:00, participanţii s-au regrupat în mai multe locuri din apropierea Pieţei Palatului unde se afla sediul CC al PCR. Manifestanţii scandau lozinci împotriva lui Nicolae Ceauşescu: „Jos Ceauşescu!”, „Jos cizmarul!”, „Veniţi cu noi!”, „Români, nu cedaţi!”, „Timişoara, Timişoara!”, „Nu vă fie frică, Ceauşescu pică!”

Tot mai mulţi oameni au ieşit în stradă. Au început să apară steagurile cu stema comunistă decupată. Dictatorul a cerut mobilizarea armatei pentru lichidarea manifestaţiei.

În centrul Capitalei au fost trimişi soldaţi cu tancuri, transportoare blindate, luptători ai trupelor de securitate, dar şi ofiţeri în civili. Revoluţionarii au construit o baricadă în faţa hotelului, însă aceasta a fost spulberată de blindate.

Foarte mulţi oameni au fost împuşcaţi, înjunghiaţi sau striviţi de TAB-uri. Măcelul a continuat până la ora 3.00 dimineaţa, când salubritatea şi pompierii au fost chemaţi să spele sângele de pe străzi.

În acea noapte, în jur de 50 de oameni au fost ucişi, 500 au fost răniţi, iar alţi 1000 au fost reţinuţi şi duşi la Jilava.