Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Presa internaţională consideră că Laura Codruţa Kovesi ar trebui să fie procurorul şef al Parchetului European

Alegerea Laurei Codruţa Kovesi pe primul loc în lupta pentru funcţia de procuror şef al Parchetului European, de comisiile LIBE şi CONT, continuă să aibă ecouri în presa internaţională. Financial Times o consideră omul potrivit pentru a fi primul procuror-şef al Europei, iar presa belgiană se întreabă dacă nu cumva fosta şefă a DNA este noua doamnă de fier a Europei.

Laura Codruţa Kovesi ţine prima pagină a presei mondiale, iar publicaţii internaţionale prestigioase oferă şi argumentele pentru care românca ar trebui să fie desemnată prima şefă a Parchetului European. Într-un articol asumat de echipa editorială a Financial Times se arată că Uniunea Europeană "ar trebui să aleagă persoana cea mai calificată pentru această activitate. Aceasta este Laura Codruţa Kovesi, un procuror curajos din România. Există câteva argumente excelente în favoarea numirii doamnei Kovesi, nu în ultimul rând faptul că Guvernul României se opune cu fermitate numirii sale".

O analiză publicată de cotidianul belgian La Libre Belgique apreciază că Parlamentul European ar putea să o facă pe Kovesi „Doamna de fier a Europei". „Kovesi a convins. Singură, împotriva guvernului din propria ţară. PSD duce de săptămâni întregi o companie de discreditare a sa, o atitudine care a şocat în Europa, chiar în momentul în care România exercită preşedinţia rotativă a UE", scrie La Libre Belgique.

În ziarul belgian este citată eurodeputata Judith Sargentini, care a declarat că primeşte numeroase mesaje de la PSD pentru ca votul ei să nu meargă în favoarea Laurei Codruţa Kovesi, o situaţie pe care o consideră „incredibilă".

Cotidianul regional cu cel mai mare tiraj pe teritoriul Hexagonului, Ouest France, anunţă că: "Inflexibila Laura Codruţa Kövesi va reîncepe oare să dea coşmaruri Partidului Social Democrat? Ea îi nelinişteşte pe responsabilii la putere la Bucureşti, şi pe bună dreptate".

Iar site-ul L'Echo scrie că: "România ar vrea să împiedice numirea Laurei Kövesi în fruntea Parchetului European. Va reuşi oare acest lucru guvernul acestei ţări cangrenată de corupţie? În cursul audierilor de marţi la Parlamentul European, candidata română, simbol al luptei împotriva corupţiei în ţara sa, a apărut ca favorita deputaţilor".

Similare
RECOMANDĂRI