Romania La Zi

Pe lângă referendumul pentru redefinirea familiei, oltenii mai răspund la o întrebare, pe un buletin de vot diferit

post-img

Cei din judeţul Olt au un referendum cu dublă miză. Ei mai trebuie să răspundă şi la o întrebare suplimentară: dacă sunt de acord cu schimbarea numelui judeţului în 'Olt-Romanaţi'.

Sunteţi de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanaţi judeţului Olt?'. Este întrebarea la care cetăţenii judeţului Olt sunt aşteptaţi la referendum, pe 6 şi 7 octombrie, să răspundă cu 'Da' sau 'Nu'.

Pe liste sunt 369.755 de alegători şi sunt deschise 379 de secţii de votare.

  • Prezenţa la urne la ora 13.00 - 14.68%
  • Prezenţa la urne la ora 10.00 - 9,66%

Consultarea publică este organizată în acelaşi timp cu referendumul pentru redefinirea familiei, în aceleaşi secţii de votare, dar cu buletine de vot şi ştampile separate.

Denumirea "Romanaţi" a fost dată în 1864, odată cu legea organizării administrativ teritoriale a lui Alexandru Ioan Cuza. Reşedinţa era la Caracal.

Acum, propunerea pentru schimbarea numelui judeţului Olt în Olt Romanaţi este din iniţiativa unui grup din Caracal, format din oameni de cultură, istorici şi reprezentanţi ai societăţii civile, susţinut de parlamentari, reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene şi de episcopul Slatinei şi Romanaţiului.

Susţinătorii spun că, în acest fel, s-ar produce o reparaţie morală şi istorică faţă de locuitorii fostului judeţ Romanaţi, desfiinţat după reforma administrativ-teritorială din perioada comunistă.