Romania La Zi

Pe 29 octombrie s-au împlinit 143 de ani de la naşterea Reginei Maria. Suverana României Mari a făcut multe turnee şi a pus România pe harta lumii

Pe 29 octombrie s-au împlinit 143 de ani de la naşterea Reginei Maria, simbolul Unirii şi al României Mari. Puţini ştiu că, pe lângă rolul important pe care l-a avut în Primul Război Mondial, suverana României Mari a fost şi un bun diplomat. Regina Maria a fost primul şef de stat care a pus România pe harta lumii. A ajuns chiar şi în Belgia, în inima Uniunii Europene, iar oamenii au primit-o cu mult entuziasm.

După 1918, Ferdinand Întregitorul şi Regina Maria au devenit suveranii unui stat puternic, iar Regina voia ca toată lumea să audă de România Mare.

În 1924, au plecat într-un turneu în Europa. Prima oprire: Elveţia.

Vizita a continuat apoi în Alsacia, la cimitirele unde sunt îngropaţi eroii români care şi-au pierdut viaţa în Primul Război Mondial. Din respect, francezii le-au donat pământul pe care a fost lagărul nemţesc de la Soultzmatt, unde au murit peste 2.600 de soldaţi români. Suverna României Mari a deschis acolo un cimitir.

Italia a fost următoarea ţară care a primit-o cu mare fast pe suverana României.

În 1924, în timpul turneului pe care-l va face în Europa, Regina Maria a ajuns şi în Belgia. Alături de Regele Albert al Belgiei va depune o coroană de flori la monumentul eroului necunoscut.

Suveranii României Mari au fost primiţi şi la Palatul Regal din Bruxelles.

Regele Belgiei şi Regina Maria erau eroii pozitivi ai Marelui Război. Lumea îi cunoştea deja de la Conferinţa de la Pace de la Paris, din 1919.

Doi ani mai târziu, Regina Maria a mers într-un turneu în America şi Canada.

Cei mai mulţi americani auzeau pentru prima dată de România, dar au plăcut-o atât de mult pe suverană încât i-au cerut să renunţe la coroana română şi să devină preşedintele Statelor Unite ale Americii.