Parlamentul României avertizează Rusia: Orice ameninţare cu implicare militară în sprijinul regimului ilegitim din Belarus contravine dreptului internaţional
Vizualizari:

Parlamentul României avertizează Rusia: Orice ameninţare cu implicare militară în sprijinul regimului ilegitim din Belarus contravine dreptului internaţional

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, o Declaraţie referitoare la încălcarea drepturilor fundamentale ale omului în Republica Belarus, document care a fost adoptat anterior şi de Senatul României, şi care avertizează indirect Rusia să se abţină de la o implicare militară în sprijinirea “regimului ilegitim” de la Minsk.

Prin această declaraţie, Parlamentul României îşi manifestă solidaritatea cu poporul belarus, solicită oprirea violenţei împotriva protestelor paşnice din Belarus şi consideră necesară “o reacţie mai articulată” din partea comunităţii internaţionale în eventualitatea în care situaţia nu va cunoaşte o ameliorare de urgenţă, informează Agerpres.

“Camera Deputaţilor îşi manifestă solidaritatea cu poporul belarus şi cu aspiraţiile acestuia spre libertate, democraţie şi stat de drept, împărtăşind punctele de vedere ale UE şi ale aliaţilor tradiţionali ai României cu privire la evoluţia îngrijorătoare din Republica Belarus. Condamnă folosirea violenţei împotriva protestelor paşnice din Republica Belarus şi solicită oprirea de urgenţă a acestora, exprimă îngrijorare şi dezaprobare faţă de situaţia creată ca urmare a suspiciunilor privind caracterul incorect al alegerilor din Republica Belarus. Solicită autorităţilor din Republica Belarus să respecte dreptul cetăţenilor de a participa la adunări publice, să se abţină de la folosirea ilegală sau excesivă a forţei, să îi elibereze pe cei reţinuţi pe nedrept şi să iniţieze în cel mai scurt timp un dialog politic autentic şi substanţial cu societatea civilă şi opoziţia în vederea detensionării situaţiei”, se arată în declaraţie.

Camera Deputaţilor solicită “o reacţie rapidă promptă, unită şi neechivocă din partea comunităţii internaţionale cu privire la dezescaladarea de urgenţă a situaţiei din Belarus şi pentru organizarea unor alegeri libere sub supraveghere internaţională al căror rezultat să nu fie pus sub semnul îndoielii”.

“Camera Deputaţilor consideră că, în eventualitatea în care situaţia nu va cunoaşte o ameliorare de urgenţă, o reacţie mai articulată din partea comunităţii internaţionale şi a organizaţiilor internaţionale este obligatorie şi nu suportă amânare. Solicităm Guvernului României şi preşedintelui României să continue să sprijine iniţiativele în vederea protejării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor din Belarus”, se mai menţionează în declaraţie.

“Consideră că orice încercare de imixtiune sau ameninţare cu implicare militară sau de altă natură în sprijinul actualului regim ilegitim de la Minsk contravine dreptului internaţional, prevederilor acordurilor internaţionale care protejează drepturile fundamentale ale omului şi relaţiile paşnice dintre ţări”, se arată în textul adoptat.

Similare
RECOMANDĂRI