Ordinul care reglementează vaccinarea, în România: Cum vor arăta centrele, cum decurge vaccinarea şi cât trebuie de aşteptat după vaccin în zona de supraveghere
Vizualizari:

Ordinul care reglementează vaccinarea, în România: Cum vor arăta centrele, cum decurge vaccinarea şi cât trebuie de aşteptat după vaccin în zona de supraveghere

Programările pentru vaccinare în România vor putea face on-line, telefonic, prin medicul de familie sau prin intermediul direcţiei de asistenţă socială. La sosirea în centrul de vaccinare persoanele programate vor completa formulare şi vor trece printr-un triaj medical, iar după vaccin vor rămâne 15 minute sub supraveghere, în caz că ar putea avea reacţii adverse.

Detaliile sunt cuprinse în proiectul de Ordin pentru stabilirea normelor privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, care se află în curs de aprobare de către Ministerul Sănătăţii, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Dezvoltării, obţinut de G4Media.

Proiectul privind modul în care vor fi organizate şi vor funcţiona centrele de vaccinare împotriva COVID 19 stabileşte în detaliu structura centrelor, fixe, mobile sau de tip drive-through, numărul personalului medical pentru fiecare punct de vaccinare, circuitul persoanelor şi modalităţile de raportare a posibilelor efecte adverse şi oferă informaţii utile pentru cei care vor să se vaccineze.

Ordinul este în faza finală de aprobare, iar până la transmiterea către Monitorul Oficial mai poate suferi unele modificări.

Cum vor arăta centrele de vaccinare

Potrivit ordinului, pot fi înfiinţate cinci tipuri de centre de vaccinare:

  • fixe;
  • mobile: caravane sau alte formaţiuni mobile, aparţinând Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situaţii de Urgenă si/sau Ministerului Apărării Naţionale sau structurilor subordonate acestora;
  • Echipe mobile de vaccinare – pentru vaccinarea în locaţii specifice;
  • de tip drive-through pentru marile oraşe, destinate populaţiei generale;
  • La nivelul cabinetului de medicină de familie, după caz, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi tipul vaccinurilor disponibile;

Fiecare centru de vaccinare va avea un medic coordonator şi se organizează respectând un circuit unidirecţional, fără întoarcere, fără intersectare.

Vor exista puncte de recepţie, de triaj medical şi de vaccinare, precum şi zona de supraveghere post-vaccin. Paza şi îndrumarea oamenilor la intrare vor fi asigurate de jandarmi, poliţie locală, poliţie, personal al Ministerului Apărării Naţionale.

În centrele de vaccinare organizate în spaţii mari, deschise, precum săli de sport, pavilioane expoziţionale vor exista paravane de separare a echipelor de vaccinare, în cazul în care nu există cabinete separate, precum şi personal pentru curăţenie şi dezinfecţie.

Echipele de vaccinare mobile sunt destinate pentru a deservi centrele rezidenţiale, centrele de îngrijire pentru vârstnici, categorii de personal esenţial sau alte categorii de persoane pentru care accesul la un centru de vaccinare fix sau mobil este limitat, precizează Ordinul. O echipă de vaccinare este formată din: a) 1 medic coordonator; b) 2 asistenţi medicali; c) 1 registrator.

 

Centrul de vaccinare de tip drive-through poate fi organizat în marile oraşe, în funcţie de densitatea populaţiei, în zone care permit accesul facil al persoanelor cu mijloace auto proprii, fiind destinate pentru populaţia generală, în ultima etapă a campaniei de vaccinare.

Spaţiile alocate unui centrul de vaccinare se aerisesc timp de 10 minute la fiecare două ore.

Cum şi unde se fac programările pentru vaccinare

Pentru a evita aglomeraţia, vaccinarea se va face pe bază de programare. Persoanele care doresc să se vaccineze se pot programa on-line, telefonic, prin medicul de familie, sau prin intermediul direcţiei de asistenţă socială din cadrul consiliilor locale, după caz.

Programarea la vaccinare se efectuează la intervale orare fixe, în funcţie de numărul de doze de vaccin pe fiolă. Numărul de persoane pentru vaccinurile multidoză se stabileşte în funcţie de vaccin.

Ce trebuie să ştie persoanele care au programare pentru vaccin. Accesul şi circuitul în centrul de vaccinare

La intrarea în centrul de vaccinare, va fi verificată temperatura persoanelor prin scanare.

Nu vor fi lăsate să intre în centrul de vaccinare persoanele care au temperatura peste 37,3 grade C, urmând să se reprogrameze.

La recepţie, este verifcată programarea pe baza cărţii de identitate. Persoana programată are de completat un chestionar de triaj şi i se înmânează formularul pentru consimţământul informat.

Chestionarul de triaj va fi disponibil pentru descărcare/printare pe site-ul de realizare a programării şi, de asemenea, disponibil în forma printată la receptie.

Cu chestionarul completat, se intră în zona de triaj, unde un medic verifică dacă există vreo contraindicaţie la vaccinare. În cazul în care se identifică o contraindicaţie temporară la vaccinare, persoana nu este vaccinată şi primeşte recomandarea de a se reprograma.

În punctul de vaccinare se scanează datele personale, se administrează vaccinul şi se introduc datele despre vaccin în Registrul Electronic Naţional de Vaccinare (RENV) sau în registrul de vaccinare, format hârtie, care să conţină toate câmpurile din RENV.

Persoana vaccinată va primi, electronic sau pe hârtie, o adeverinţă de vaccinare şi va fi informată prin sms/email şi anunţată prin medicul de familie pentru prezentarea la cea de-a doua doză de vaccin.

Supravegherea post vaccinare pentru posibile efecte adverse

După vaccinare, toate persoanele vor aştepta 15 minute în spaţiul de supraveghere. Dacă în acest interval nu apare nici o reacţie post-vaccinală, persoana poate pleca, urmând circuitul de ieşire/părăsire a incintei.

Dacă însă apare o reacţie adversă post-vaccinală indezirabilă (RAPI), aceasta este investigată şi raportată în conformitate cu metodologia de supraveghere RAPI.  Raportarea RAPI se poate face şi individual, autodeclarare direct pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicalmentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) – https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raporteaza-o-reactie-adversa/.

Dacă persoana vaccinată dezvoltă semne de şoc anafilactic, primeşte tratament de urgenţă şi, dacă se consideră necesar, se solicită, prin apel 112, intervenţia serviciilor de urgenţă şi prim-ajutor calificat şi/sau transportul persoanei respective la cel mai apropiat spital care are structură de primiri urgenţe, precizează Ordinul.

Persoanele vaccinate vor fi informate cu privire la conduita în caz de reactii adverse post-vaccinale.

Similare
RECOMANDĂRI