O româncă de etnie romă, cu ochii pe un loc în Senatul Franţei
Sursa foto:Antena 1 Vizualizari:

O româncă de etnie romă, cu ochii pe un loc în Senatul Franţei

Anina Ciuciu, o româncă de etnie romă, fost consilier onorific pentru problemele romilor în Guvernul condus de Victor Ponta şi absolventă de Sorbona, candidează pentru un fotoliu în Senatul francez, relatează France 24.

Călătoria Aninei Ciuciu către candidatura pentru un loc în Senatul francez, la alegerile de luna viitoare, a fost una neobişnuită. Femeia, născută în România, doreşte să folosească acest lucru în avantajul membrilor defavorizaţi ai circumscripţiei unde candidează, Seine-Saint-Denis, unde se află cele mai sărace suburbii ale Parisului. Biografia lui Ciuciu este departe de norma statistică, notează euractiv.ro.

Senatul francez, găzduit în Palace de Luxembourg din centrul Parisului, este, în mare parte, considerat a fi un domeniu al politicienilor de sex masculin. Trei sferturi dintre senatorii francezi sunt bărbaţi, iar vârsta medie este de 64 de ani. Cu toate acestea, o femeie, în vârstă de doar 27 de ani, născută în România într-o familie de etnie romă, absolventă a Universităţii Sorbona şi viitor avocat, s-a decis să înceapă o "aventură" şi să se lupte pentru un scaun în acelaşi Senat.

Aflată în practică la Amnesty International din Londra, Anina Ciuciu s-a întâlnit cu reporterii France 24 în timpul unei vizite făcute la Paris. Românca locuieşte în Arondismentul XX, dar spune că îşi petrece "cea mai mare parte a timpului" în Seine-Saint-Denis, un departament al suburbiilor din Nord. Aici au sediile atât organizaţiile cu care lucrează tânără, "La Voix des Roms (Vocea Romilor)" şi "Le Mouvement du 16 mai" (Mişcarea din 16 mai), numită aşa după ziua din 1944, când deţinuţii romi din lagărul de concentrare de la Auschwitz s-au ridicat împotriva naziştilor care voiau să îi trimită în camerele de gazare.

„Genocidul romilor a fost culmea rasismului şi sper că nu se va repeta. Însă este important să discutăm despre trecut şi să fim vigilenţi pentru că, aproape peste tot în Europa, vedem reapariţia unor instrumente de discriminare şi excluziune care seamănă cu cele din acea perioadă", spune Ciuciu pentru France 24.

Trecerea de la activism la politică este un salt uriaş.

Similare