Noile măsuri de relaxare care intră în vigoare de la 1 iunie, în România. Se redeschid noi activităţi
Vizualizari:

Noile măsuri de relaxare care intră în vigoare de la 1 iunie, în România. Se redeschid noi activităţi

Guvernul a stabilit noile măsuri de relaxare care vor intra în vigoare de la 1 iunie. Începând de luna viitoare, se reiau petrecerile private, competiţiile sportive se pot desfăşura cu spectatori şi în spaţii închise. Se redeschid cluburile şi discotecile, cu program limitat, ca şi locurile de joacă şi piscinele la interior. Numărul participanţilor este limitat, dar poate fi mai mare decât cel stabilit dacă toţi sunt vaccinaţi.

 • Activităţile culturale vor putea fi organizate în spaţii deschise cu cel mult 1.000 de persoane, în condiţiile asigurării unei suprafeţe minime de 2 mp pentru fiecare persoană şi cu obligativitatea purtării măştii de protecţie. Condiţia este ca incidenţa COVID să fie mai mică 3 la mia de locuitori.
 • La aceste activităţi pot participa doar persoanele vaccinate cu schemă completă, pentru care au trecut 10 zil de la rapel, au un test COVID negativ sau sunt între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale. Numărul participanţilor poate creşte peste 1.000 dacă toţi sunt vaccinaţi.
 • Se propune creşterea numărului de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii ce pot circula în grupuri pietonale de la 6 persoane la 8 persoane.
 • Nunţile, botezurile, mesele festive şi parastasele pot fi organizate  cu cel mult 70 de persoane în spaţii deschise sau 50 de persoane în spaţii închise, dacă incidenţa este sub 3 la mie şi sunt respectate măsurile de protecţie sanitară. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluşi copiii cu vârsta mai mică de 16 ani. Numărul participanţilor poate fi mai mare dacă toţi participanţii fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi este asigurată o suprafaţă de minim 4 mp/persoană.
 • Activităţile culturale, artistice şi de divertisment pot fi organizate şi desfăşurate în spaţii închise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa este sub 3 la mie. Masca de protecţie rămâne obligatorie. Numărul spectatorilor poate fi mai mare cu condiţia ca toţi participanţii să fie persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
 • Locurile de joacă în spaţii închise se pot redeschide cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi sub condiţia ca însoţitorii copiilor să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, ori se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
 • Competiţiile sportive se pot desfăşura cu spectatori atât în spaţii închise, cât şi deschise, la capacitate de 25%, dacă incidenţa în localitate este sub 3 la mie.  Pot asista doar persoanele vaccinate, cele care au un test negativ şi cele care au trecut prin boală în urmă cu cel mult 90 de zile. Organizatorul poate decide organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spaţiului, dacă toţi participanţii fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV2 sau prezintă rezultatul negativ al unui test COVID  şise vaccinează înaintea intrării în locaţia de desfăşurare a evenimentului.
 • Sălile de sport şi fitness pot funcţiona cu 70% din capacitate dacă incidenţa este mai mică de 3 la mie,  cu asigurarea unei suprafeţe de 7 mp/persoană. Dacă incidenţa este până în 4 la mie, capacitatea scade la 50%. Totuşi, poate fi permis accesul mai multor persoane, dacă acestea sunt vaccinate. 
 • Se reia activitatea piscinelor închise, cu 70% din capacitate dacă incidenţa COVID este sub 3 la mie. 
 • Restaurantele pot funcţiona cu capacitate până la 70% acolo incidenţa este sub 3 la mie, în intervalul orar 5,00-24,00. Capacitatea poate creşte dacă toţi clienţii sunt complet vaccinaţi e cel puţin 10 zile. 
 • Gradul de ocupare al spaţiilor de cazare din staţiunile de pe litoral poate creşte de la 70% la 85%. Dacă toţi turiştii sunt vaccinaţi, administratorul poate permite ocuparea unităţii de cazare până la capacitatea maximă.
 • Se redeschid barurile, cluburile, discotecile şi sălile de jocuri, în intervalul orar 5,00-24,00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa este sub 3 la mie. Pot intra doar persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
 • Creşterea gradului de ocupare creşte la 70% din capacitatea maximă a spaţiilor pentru operatorii economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, dacă incidenţa este sub 3 la mie. 
 • Se pot organiza festivităţi pentru finalul de an şcolar în spaţii deschise, cu participarea elevilor şi personalului didactic, precum şi a aparţinătorilor, dacă aceştia din urmă sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, au un test COVID negativ sau au trecut prin boală într-un interval de cel mult 90 de zile. 
 • Masca de protecţie poate fi eliminată la locul de muncă  în spaţii închise unde îşi desfăşoară activitatea maxim 5 persoane, cu condiţia ca acestea să fie complet vaccinate, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători, rămânând obligatorie în toate spaţiile închise comune.
 • Activitatea la locul de muncă va fi realizată cu respectarea prevederilor legale emise de autorităţile competente în ceea ce priveşte prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2, pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă a lucrătorilor, ţinând cont şi de gradul de vaccinare al angajaţilor de la acel loc de muncă, atestat prin certificat de vaccinare împotriva virusului SARSCoV-2 prezentat de salariaţii pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum şi de numărul de angajaţii aflaţi în intervalul de 90 de zile de la data testului pozitiv, pentru salariaţii care au fost confirmaţi pozitiv pentru infecţia cu virusul SARS-COV-2, care deţin şi prezintă angajatorului adeverinţă eliberată de medicul de familie.
 • Pot intra în România fără carantină persoanele vaccinate, cei care au trecut prin boală în înterval de cel mult 90 de zile, cei cu test PCR negativ. Copiii până la 16 ani pot intra în baza unui test negativ. Străinii pot intra în România în scopuri turistice.
Sursa: Digi24.
Similare
RECOMANDĂRI