Motorul european reporneşte. Economia Germaniei dă semne de revenire, o veste bună şi pentru România
Vizualizari:

Motorul european reporneşte. Economia Germaniei dă semne de revenire, o veste bună şi pentru România

Economia Germaniei va avea o relansare rapidă şi generalizată, după contracţia fără precedent din primăvară, arată prognozele Băncii Centrale germane. Însă, pentru o redresare completă ar putea fi nevoie de un vaccin contra coronavirusului, arată experţii. E o şansă la revenire şi pentru România, în condiţiile în care Germania e cel mai mare partener comercial, care atrage peste un sfert din exporturi. O cerere externă mai solidă atenuează din şocuri.

Cea mai mare economie europeană a scăzut cu peste 10 la sută în al doilea trimestru, însă şi-a revenit după punerea sub control a pandemiei şi a ridicării majorităţii restricţiilor impuse populaţiei şi companiilor, arată raportul Bundesbank, SCRIE dIGI24.

Economiştii spun că avansul va fi susţinut în această vară. Consumul privat ar urma să aibă o contribuţie solidă la revenirea economică, în timp ce investiţiile în industrie şi bunuri de capital vor fi de asemenea esenţiale, arată banca, a cărei prognoză prevede o contracţie de 7,1 la sută pentru întregul an.

Instituţia avertizează însă că pandemia de coronavirus nu este încă sub control la nivel mondial, ceea ce va avea un impact negativ asupra exporturilor şi producţiei industriale a Germaniei. Acest lucru riscă să devină un obstacol în calea unei reveniri complete a cererii pentru produsele industriale germane. Atâta timp cât o soluţie medicală eficientă, precum un vaccin, nu va fi disponibilă, activitatea economică în anumite industrii va rămâne limitată, se mai arată în analiza Bundesbank.

Printre acestea se află şi industria auto şi cea manufacturieră, care aveau probleme chiar şi înainte de a lovi pandemia. Industria auto din Germania, unul dintre motoarele economiei, suferă o transformare majoră ca urmare a trecerii către mobilitatea electrică. 

În plus, cel mai mare sindicat din Germania consideră că o săptămână de lucru mai scurtă ar putea ajuta acum la prevenirea concedierilor în masă. Sindicaliştii au anunţat că vor propune o săptămână de lucru de patru zile la următoarea rundă de negocieri colective care va începe anul viitor. Doar astfel locurile de muncă din industrie pot fi păstrate, cred sindicaliştii.

Similare
RECOMANDĂRI