Ministrul român al Apărării şi-a dat demisia, după scandalul amânării plăţii salariilor. Vicepremierul Marcel Ciolacu, interimar
Sursa foto:Radu-tudor.ro Vizualizari:

Ministrul român al Apărării şi-a dat demisia, după scandalul amânării plăţii salariilor. Vicepremierul Marcel Ciolacu, interimar

Ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, şi-a depus demisia. Ministrul a invocat „proasta comunicare” pe subiectul plăţii sumelor aferente soldelor/salariilor de la nivelul MApN. Mihai Tudose i-a acceptat demisia. Vicepremierul Marcel Ciolacu a fost numit interimar la Ministerul Apărării Naţionale.

Gestul demisiei vine după o discuţie pe care a avut-o la Guvern cu premierul Mihai Tudose, după ce ministerul pe care îl conduce a anunţat că a rămas fără bani până la rectificarea bugetară.

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a declarat că i-a lăsat pe masă premierului demisia din funcţia de ministru. Motivul ar fi lipsa de comunicare de care a fost acuzat de premier. 

La Guvern au fost convocaţi azi ministrul Apărării şi ministrul Finanţelor, potrivit unor informaţii pe surse obţinute de jurnalistul TVR Ionuţ Gheorghe. Premierul Mihai Tudose a fost surprins de problemele care au apărut la minister - şi anume lipsa banilor pentru salarii.

Potrivit unor surse apropiate Palatului Cotroceni, premierul Mihai Tudose a avut şi o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis pe această temă.

Oficialii MApN spun că se vor plăti cu întârziere banii pentru chirii şi normele de hrană. De asemenea, contribuţiile la bugetele de pensii şi de sănătate, precum şi impozitele pe venit vor fi plătite între 21 şi 25 septembrie. Soldele militarilor şi diurnele celor care sunt în misiuni externe se vor plăti pe data de 15, luna aceasta.

Premierul român, Mihai Tudose, a anunţat astăzi în Parlament că urmează să prezinte rectificarea bugetară până la sfârşitul lunii septembrie, odată cu proiectul de buget.

„Întrucât am constatat o proastă comunicare, i-am lăsat astăzi demisia premierului. Am avut o discuţie cu primul ministru Tudose şi cu ministrul Finanţelor. Eu i-am comunicat premierului această chestiune tehnică şi în comunicarea publică către presă au fost deficienţe. Toată lumea a înţeles că nu sunt bani, în realitate bani sunt”, a declarat Ţuţuianu.

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat în cursul zilei de marţi că a dispus efectuarea, în 15 septembrie, a plăţii sumelor aferente soldelor/salariilor nete, fără contribuţiile individuale şi impozit, în condiţiile în care până în acest moment nu a fost făcută rectificarea bugetară pe acest an.

Potrivit unui comunicat al MApN, Direcţia financiar-contabilă din Ministerul Apărării Naţionale a dispus către toţi ordonatorii de credite plătitori de drepturi salariale mai multe măsuri, „în scopul abordării prudenţiale a execuţiei bugetare, în condiţiile în care până la această dată nu a fost efectuată rectificarea bugetară pe anul 2017" şi având în vedere „necesitatea respectării prevederilor art. 18 din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010".

Astfel, s-a dispus efectuarea, în 15 septembrie, a plăţii sumelor aferente soldelor/ salariilor nete, fără contribuţiile individuale şi impozit, şi efectuarea, la aceeaşi dată, a plăţii diurnelor în valută cuvenite personalului aflat în misiuni externe.

Totodată, între 21 şi 25 septembrie va fi făcută plata sumelor reprezentând contribuţiile angajatorului şi ale angajatului şi a impozitului pe venit.

De asemenea, s-a dispus „efectuarea, în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară, a plăţii sumelor reprezentând celelalte drepturi aferente cheltuielilor de personal (chirii, normă de hrană etc)", se mai arată în comunicat.

Similare