Ministrul Petre Daea: Lâna, o podoabă frumoasă. Ministerul Agriculturii va dezvolta opt centre regionale de colectare
Sursa foto:Adevarul.ro Vizualizari:

Ministrul Petre Daea: Lâna, o podoabă frumoasă. Ministerul Agriculturii va dezvolta opt centre regionale de colectare

În ţara turmelor bogate, peste 70% din lână este aruncată la gunoi. Ciobanii primesc prea puţini bani pe kilogram şi nici nu au cui să vândă marfa. Situaţia se va schimba, le spune Ministrul Agriculturii. Vor fi mai multe centre de colectare a lânii, iar în 3 judeţe e testată în laboratoare pentru a fi folosită în industria textilă.

Lâna, folosită odinioară pentru ţesutul covoarelor şi la fabricarea îmbrăcămintei, începe să devină un material scump şi eficient pentru termoizolarea locuinţelor.

România produce, anual, peste 36.000 de tone. Însă ciobanii aruncă peste 70% din cantitate, pe motiv că nu au cui să o vândă.

Ministerul Agriculturii le dă ciobanilor un leu pentru fiecare kilogram de lână vândut. Cum programul a stârnit interesul a peste 32.000 de oieri, autorităţile vor acum să dezvolte centre de colectare.

Iaşiul a devenit al treila judeţ, după Cluj şi Vâlcea, care deţine un laborator de testare a lânii. Analizele vor fi gratuite şi vor fi realizate cu aparate recondiţionate ce nu au mai fost folosite de la începutul anilor '90.

Întrebat de reporteri ce va fi lâna din moment ce oaia este o statuie vie, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a spus: O podoabă frumoasă.

În piaţă, kilogramul de lână se vinde de la 1 până la 3 lei, în funcţie de calitate.

Ciobanii din România cresc 11 milioane de oi. Este unul dintre cele mai mari efective raportate în Europa.

Similare