Ministrul pentru Românii de Pretutindeni: Comunitatea de români din Ucraina are dreptul la educaţie şi informare în limba română
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni: Comunitatea de români din Ucraina are dreptul la educaţie şi informare în limba română

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a cerut oficialilor de la Kiev menţinerea neafectată a dreptului la educaţie şi informare în limba română. Natalia-Elena Intotero a efectuat în perioada 2-3 martie 2018 prima vizită de lucru, de la preluarea mandatului, în Ucraina.

„Ministerul pentru Românii de Pretutindeni acordă o importanţă sporită comunităţilor istorice, susţinerii şi respectării drepturilor etnicilor români din vecinătatea ţării. Comunitatea de români din Ucraina este o prioritate pentru minister. În demersurile noastre pentru protejarea şi promovarea drepturilor persoanelor care aparţin minorităţii române, punem accent pe menţinerea neafectată a dreptului la educaţie şi informare în limba română”, a evidenţiat ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.

Demnitarul român a solicitat preluarea în totalitate a recomandărilor formulate în Opinia Comisiei de la Veneţia, inclusiv cu privire la modificarea articolului 7 din Legea educaţiei.

„Comisia de la Veneţia recomandă consultarea efectivă a reprezentanţilor minorităţii în adoptarea de acte normative care vizează drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale”, a subliniat ministrul. În context, a fost punctată necesitatea de a fi continuate consultările cu reprezentanţii comunităţii româneşti în procesul de reformare a difuziunii publice.

În prima zi a vizitei de lucru efectuate în Ucraina, ministrul român s-a întâlnit la Cernăuţi cu guvernatorul regiunii, cu preşedintele Consiliului Regional şi cu viceprimarul oraşului. Cu această ocazie, Natalia-Elena Intotero a propus cooperarea cu autorităţile locale şi regionale în vederea renovării şi amenajării Casei Memoriale „Aron Pumnul”. Totodată, ministrul a vizitat şcoala medie cu predare în limba română din Ostriţa-Mahala, unde a oferit elevilor mărţişoare şi ghiozdane cu rechizite şcolare.

În a doua zi a vizitei, reprezentantul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MpRP) s-a deplasat în Transcarpatia, unde a vizitat Muzeul de Istorie şi Etnografie al Românilor din regiune şi liceul cu predare în limba română „Mihai Eminescu” din Solotvino/Slatina. Totodată, Natalia-Elena Intotero a avut o întrevedere cu primarul oraşului, pentru a discuta despre amenajarea şi dotarea în perioada următoare a Centrului de Informare al României din Solotvino. De asemenea, a vizitat şcoala cu predare în limba română din Apşa de Jos, unde a participat la un festival cultural şi la expoziţia de mărţişoare realizate de copii din şcolile româneşti din regiune.

Similare