Ministrul de externe Bogdan Aurescu: Sunt indignat de politica de hărţuire a opoziţiei din Belarus
Vizualizari:

Ministrul de externe Bogdan Aurescu: Sunt indignat de politica de hărţuire a opoziţiei din Belarus

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, se declară “indignat” de “politica de hărţuire şi arestare a membrilor opoziţiei din Belarus” şi face un apel la respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

“Sunt indignat de politica susţinută de hărţuire şi arestare a membrilor opoziţiei în Belarus. Este nevoie ca drepturile fundamentale să fie respectate integral, să fie oprite aceste tipuri de acţiuni de intimidare şi să fie iniţiat un dialog politic“, a scris şeful diplomaţiei române pe Twitter, scrie Calea Europeană.

La finele lunii august, miniştrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord cu privire la instituirea de sancţiuni împotriva unui număr de oficiali apropiaţi liderului Belarusului Aleksandr Lukashenko. Ulterior, ţările baltice au luat o decizie coordonată şi l-au declarat pe Aleksandr Lukashenko “persona non-grata” pe teritoriile Estoniei, Letoniei şi Lituaniei.

În ce priveşte România, ministrul Bogdan Aurescu a arătat, la Berlin, că România susţine o listă cuprinzătoare de sancţiuni împotriva Belarusului şi a anunţat un sprijin de 100.000 de euro pentru susţinerea jurnalismului independent şi a societăţii civile din această ţară.

De asemenea, atât Senatul, cât şi Camera Deputaţilor, au adoptat două declaraţii referitoare la încălcarea drepturilor fundamentale ale omului în Belarus, documente prin care Parlamentul României îşi manifestă solidaritatea cu poporul belarus, solicită oprirea violenţei împotriva protestelor paşnice din Belarus şi consideră necesară “o reacţie mai articulată” din partea comunităţii internaţionale în eventualitatea în care situaţia nu va cunoaşte o ameliorare de urgenţă.

Ulterior, şeful diplomaţiei române a participat la reuniunea Consiliului de Securitate ONU privind situaţia drepturilor omului din Belarus, o întrunire solicitată de Estonia şi co-susţinută de SUA, România şi alte state partenere.

Mai mulţi reprezentanţi de prim-plan ai opoziţiei belaruse au fost arestaţi sau forţaţi să fugă din Belarus de la alegerile prezidenţiale de luna trecută, după ce Lukaşenko a lansat represalii cu ajutorul forţelor de securitate pentru menţinerea la putere a regimului său de 26 de ani în această fostă republică sovietică.

 
Similare
RECOMANDĂRI