Romania La Zi

Ministrul apărării din România: Rusia a devenit un contestatar al echilibrului geopolitic de la Marea Baltică la Marea Neagră

post-img

Ministrul apărării naţionale din România, Nicolae Ciucă, a pledat marţi pentru ca regiunea Mării Negre să ocupe un loc prioritar pe agenda euro-atlantică de securitate în conformitate cu importanţa specială recunoscută pentru întreaga securitate europeană, criticând comportamentul “contestatar al echilibrului geopolitic de la Marea Baltică la Marea Neagră” pe care Rusia îl manifestă.

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, au participat marţi, 6 aprilie, la masa rotundă cu tema „Importanţa geostrategică a Mării Negre şi contribuţia României la Flancul Estic”.

Evenimentul a fost organizat la Palatul Parlamentului de Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, cu ocazia Zilei NATO, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În cadrul discuţiilor, ministrul apărării naţionale a apreciat că România, prin poziţionarea sa strategică, este un actor cheie în construcţia euroatlantică de securitate la Marea Neagră şi un pilon central în promovarea securităţii, stabilităţii şi valorilor democratice în regiune, atât individual, cât şi împreună cu aliaţii. 

De asemenea, Ciucă a vorbit despre importanţa contextului acestei dezbateri, evocând aniversarea a 17 ani de la aderarea la NATO şi marcarea, în acest an, a zece ani de la Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA, precum şi a unui deceniu de parteneriat strategic cu Turcia.

“România, prin poziţionarea sa strategică, este un actor cheie în construcţia euroatlantică de securitate la Marea Neagră şi un pilon central în promovarea securităţii, stabilităţii şi valorilor democratice în regiune, atât individual, cât şi împreună cu aliaţii”, a spus acesta.

Nicolae Ciucă a pledat pentru ca regiunea Mării Negre să ocupe un loc prioritar pe agenda euro-atlantică de securitate în conformitate cu importanţa specială recunoscută pentru întreaga securitate europeană.

“Ştim cu toţii că Rusia a devenit un contestatar al echilibrului geopolitic de la Marea Baltică la Marea Neagră, prin subminarea încrederii şi stabilităţii societăţilor democratice. Aşa cum am văzut începând cu anul 2014, acţiunile agresive şi asertive ale Rusiei în regiune reprezintă o provocare fundamentală la adresa arhitecturii europene de securitate şi stabilitate. Comunitatea democratică din regiune, inclusiv Bucureştiul, este preocupată de situaţia de securitate la nivel regional şi urmăreşte reechilibrarea acesteia, prin evitarea unei posibile agresiuni, securizarea Mării Negre şi menţinerea ei ca zonă sigură şi predictibilă”, a spus ministrul.

“Ne dorim ca Alianţa să rămână puternică, capabilă să îşi protejeze toţi membrii săi şi să răspundă preocupărilor acestora. Apărarea colectivă rămâne principalul obiectiv al NATO.  Astăzi, unitatea este un aspect în care toţi aliaţii ar trebui să investească şi este conectată la modalitatea în care se construieşte consensul. Nu există altă cale decât respectarea percepţiilor asupra securităţii, precum şi înţelegerea preocupărilor de securitate ale tuturor aliaţilor”, a mai spus ministrul Nicolae Ciucă în intervenţia sa.

La rândul său, generalul-locotenent Daniel Petrescu a evidenţiat creşterea riscurilor şi ameninţărilor  în regiune, importanţa anticipării strategice, a poziţionării şi capacităţii de reacţie a Armatei României în scopul creşterii nivelului de securitate naţională şi regională, precum şi rolul vital al contribuţiilor aliaţilor la prezenţa persistentă în regiune, pe toate componentele: terestră, aeriană şi maritimă.