Mihai Tudose a cerut MAE să se implice în ''situaţia deosebită'' din Ucraina, unde s-au închis şcolile româneşti
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mihai Tudose a cerut MAE să se implice în ''situaţia deosebită'' din Ucraina, unde s-au închis şcolile româneşti

Premierul României, Mihai Tudose, a solicitat Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti să se implice în privinţa "situaţiei deosebite" din Ucraina, unde s-au închis şcolile româneşti.

"Am să vă rog să vă implicaţi asupra situaţiei deosebite din Ucraina. Chiar este o situaţie deosebită. Noi avem ditamai problemă naţională cu o şcoală şi acolo ni s-au închis toate", a declarat premierul Tudose, la începutul şedinţei de Guvern, adresându-se secretarului de stat în MAE, George Ciamba.

Ministerul Afacerilor Externe şi-a exprimat îngrijorarea faţă de adoptarea în Ucraina a unei noi Legi a Învăţământului, precizând că tema învăţământului în limba maternă pentru etnicii români din această ţară se va afla prioritar pe agenda secretarului de stat Victor Micula, care se va deplasa la Kiev săptămâna viitoare.

"Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu îngrijorare de forma adoptată la 5 septembrie de către Rada Supremă a Ucrainei a noii Legi a Învăţământului, în special a articolului 7, care vizează învăţământul în limbile minorităţilor naţionale. Ne exprimăm aşteptarea ca drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina să fie prezervate şi subliniem preocuparea constantă a autorităţilor române faţă de această problematică", arată MAE.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, prevederile Convenţiei — cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, statele se angajează să recunoască dreptul oricărei persoane aparţinând unei minorităţi naţionale de a învăţa limba sa maternă. "Necesitatea conformităţii cu normele internaţionale în materie a fost semnalată permanent de partea română în dialogul cu partea ucraineană pe tema promovării şi protejării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii naţionale române din Ucraina", subliniază MAE.

Similare