Mănăstirile Zamfira şi Probota din România vor fi reabilitate din fonduri europene
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mănăstirile Zamfira şi Probota din România vor fi reabilitate din fonduri europene

Contractul de finanţare pentru proiectul „Consolidare, restaurare, conservare şi punere în valoare arhitecturală şi pictura murală a Bisericii Mari a Mănăstirii Zamfira, judeţul Prahova – executată a fresco de Nicolae Grigorescu” a fost semnat de ministrul delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb. Finanţat din Programul Operaţional Regional 2014-2020 - Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, acesta are o valoare de aproape 20 de milioane de lei şi durata de implementare de 45 de luni.

Proiectul îşi propune restaurarea şi consolidarea obiectivului de patrimoniu Biserica „Înălţarea Domnului” şi „Sfântul Nifon”, parte componentă din ansamblul Mănăstirea Zamfira, precum şi punerea în valoare a acestuia, contribuind astfel şi la impulsionarea dezvoltării comunei Lipăneşti din judeţul Prahova, prin creşterea numărului de turişti în zonă.

Totodată, ministrul pentru fonduri europene a semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Restaurarea patrimoniului cultural la Mănăstirea Probota, din judeţul Suceava”, în valoare totală de aproape 22,7 milioane de lei. Lucrările se vor derula timp de trei ani şi se vor finaliza prin punerea în valoare a patrimoniului cultural din satul Probota, judeţul Suceava, prin reabilitarea complexului monahal declarat monument istoric.

Aşezământul monahal Zamfira este situat în lunca din stânga râului Teleajen, la aproximativ 15 kilometri de Ploieşti. Cuprinde două biserici: biserica veche, numită şi "biserica mică", situată în cimitir şi "biserica mare", situată chiar în incintă. 
 
Mănăstirea Probota este un lăcaş de cult ortodox, construit în anul 1530, în satul Probota, judeţul Suceava, de către domnitorul Petru Rareş. Biserica mănăstirii are hramul Sfântul Nicolae. În anul 2015 a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din judeţul Suceava.

Programul Operaţional Regional 2014-2020 este unul dintre programele operaţionale implementate în România, cofinanţate din fondurile europene structurale şi de investiţii şi gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management.
 
Similare