Romania La Zi

Mai multe trasee din România vor fi reabilitate datorită unei finanţări externe de peste 200 milioane de lei

post-img

Un contract de finanţare pentru trei noi proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere în România a fost semnat de către viceprim-ministrul Sevil Shhaideh. Valoarea totală a proiectului este de peste 200 milioane de lei româneşti.

Două proiecte vor fi realizate în judeţul Tulcea (DJ 229 - traseul Valea Teilor-Nicolae Bălcescu, 22,8 km şi DJ 222B - traseul Stejaru-Cerna, 54 km) şi unul în judeţul Sălaj (reabilitarea şi modernizarea drumului judeţean 108A: limita judeţului Cluj-Bogdana, 11,6 km).
 
Proiectul care vizează traseul Valea Teilor-Nicolae Bălcescu are o valoare totală de peste 52 milioane de lei, din care 50 de milioane reprezintă finanţare nerambursabilă şi o perioadă de implementare de 36 luni. Aproximativ 6 500 de locuitori şi 128 de societăţi comerciale din comunele Nalbant, Valea Teilor şi Izvoarele vor fi deserviţi de infrastructura rutieră secundară modernizată. Alte rezultate estimate ale proiectului sunt creşterea mobilităţii populaţiei şi a mărfurilor din zona rurală situată pe traseul valea Teilor – Nicolae Bălcescu, creşterea gradului de siguranţă în trafic, crearea de noi facilităţi de acces şi mobilitate prin construirea de piste de bicilişti şi modernizarea/construirea de staţii de călători.
 
Modernizarea traseului Stejaru-Cerna
duce la creşterea gradului de accesibilitate a coridorului TEN-T Constanţa-Tulcea-Brăila-Galaţi pentru zonele rurale aferente comunelor Stejaru, Topolog, Dorobanţu şi Cerna. Vor fi create noi facilităţi de acces şi mobilitate prin construirea de piste de bicilişti şi modernizarea/construirea de staţii de călători, iar investiţiile destinate siguranţei rutiere vor duce la creşterea gradului de siguranţă în trafic. Cu o valoare totală de peste 98 milioane de lei, din care 96 milioane reprezintă valoarea finanţării nerambursabile, proiectul are ca beneficiari direcţi mai mult de 17 mii de locuitori şi 5 mii de turişti/an şi 234 de societăţi comerciale din zonă.
 
Proiectul situat în Sălaj între comuna Bogdana şi limita cu judeţul Cluj are ca beneficiari aproximativ 7 500 de locuitori şi se ridică la aproape 53 milioane de lei, din care 51 reprezintă fonduri nerambursabile (alocări din Fondul European de Dezvoltare Regională în proporţie de 85% din valoarea proiectului şi partea de finanţare asigurată de la bugetul de stat).