Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

MAE: Un diplomat român acreditat în Rusia a fost declarat persona non grata de Federaţia Rusă, în cazul Skripal

Moscova trece la represalii după ce statele occidentale au expulzat peste 130 de diplomaţi ruşi, în semn de solidaritate cu Marea Britanie, în cazul otrăvirii fostului agent dublu Serghei Skripal şi a fiicei acestuia. Ministerul rus de Externe i-a convocat pe şefii misiunilor diplomatice din 23 de ţări şi le-a înmânat lista cu diplomaţii declaraţi 'persona non grata'. Printre cei care vor fi expulzaţi este şi un diplomat român.

MAE a confirmat că un diplomat român acreditat în Rusia a fost declarat 'persona non grata', după o măsură similară adoptată de ţara noastră în semn de solidaritate cu Marea Britanie, în cazul atacului de la Salisbury.

"Ministerul Afacerilor Externe confirmă declararea de către Federaţia Rusă persona non grata a unui diplomat român acreditat în Rusia, după o măsură similară adoptată de ţara noastră în spirit de solidaritate cu Marea Britanie, în cazul atacului de la Salisbury.

MAE reiterează poziţia sa de condamnare a oricăror acţiuni care ameninţă securitatea colectivă şi dreptul internaţional", se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Diplomatul român are la dispoziţie o săptămână să părăsească teritoriul Federaţiei Ruse.

Rusia răspunde cu aceeaşi monedă la expulzările colective în cazul Skripal. Săptămâna aceasta, Ministerul român de Externe a notificat Ambasada Rusiei la Bucureşti că un diplomat va fi declarat persona non grata şi este obligat să părăsească teritoriul României.

Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, vineri, la Timişoara, că decizia de expulzare a diplomatului rus la Bucureşti a fost o manifestare de solidaritate a României pentru "gravele incidente" din Marea Britanie.

MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o ameninţare la adresa securităţii colective şi a dreptului internaţional.

Era de aşteptat ca faţă de deciziile de expulzare luate în marea majoritate a statelor NATO şi UE ca şi răspuns solidar la atacul cu armă chimică din Marea Britanie, era de aşteptat ca şi Federaţia Rusă să retalieze pe măsură. De regulă, în astfel de momente, nu ştiu ce impact are, dar primii care au de suferit sunt diplomaţii”, a explicat la Lumea Azi fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Similare
RECOMANDĂRI