Romania La Zi

Locuitorii din judeţul Alba vor beneficia de un program de reabilitare a sistemelor de apă

post-img

Sisteme de apă şi canalizare reabilitate pentru locuitorii din judeţul Alba, România. Ministrul delegat Rovana Plumb a semnat contractul de finanţare pentru proiectul major „Reabilitarea şi extinderea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Alba”, finanţat din Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) în perioada 2014 – 2020.

Proiectul, în valoare totală de peste 615 milioane de lei româneşti, presupune investiţii în municipiile Alba Iulia, Aiud şi Blaj, în oraşele Abrud, Baia de Arieş, Câmpeni, Ocna Mureş, Teiuş şi Zlatna şi în comunele Arieşeni, Bistra, Bucerdea Grânoasă, Crăciunelu de Jos, Galda de Jos, Ighiu, Lopadea Nouă, Lupşa, Mihalţ, Mirăslău, Roşia Montană, Sâncel, Sântimbru, Sohodol si Unirea, din judeţul Alba.

În cadrul programului vor fi construite două staţii de epurare a apelor uzate, două staţii de tratare a apei, precum şi 87,4 kilometri de reţea de canalizare nouă şi 53 de kilometri de reţea nouă de distribuţie a apei potabile. Totodată, vor fi reabilitate reţelele de canalizare pe o lungime de 6,2 kilometri şi a vechilor reţele de apă pe o lungime de 94,4 kilometri şi 3,5 kilometri. Mai mult, va fi realizată o nouă reţea de transportare a apei pe o lungime de 21 de kilometri.

„Prin semnarea contractului aferent acestui proiect major, Guvernul României dă dovadă de consecvenţă şi coerenţă în aplicarea programului de guvernare, care îşi propune, printre altele, îmbunătăţirea continuă a calităţii vieţii românilor şi atingerea unor standarde compatibile cu cele din ţările Uniunii Europene. Iată că şi în judeţul Alba, după investiţiile prin POIM, gradul de conectare şi conformare va creşte la 92,7 % - adică 234.148 de locuitori vor beneficia în anul 2021 de apă şi canalizare, iar alţi 106.494 de locuitori vor fi alimentaţi suplimentar cu apă potabilă la finalul acestui proiect”, a afirmat ministrul Rovana Plumb.
 
POIM este cel mai mare program operaţional al României şi al doilea, ca mărime, din Uniunea Europeană, pentru sectoarele transport, mediu şi energie. De asemenea, este un program important prin valoarea alocării nerambursabile (de peste 9,4 miliarde de euro) şi, mai mult, un program strategic pentru ţara noastră, având în vedere faptul că asigură finanţarea principalelor priorităţi de dezvoltare ale României, în acord cu angajamentele asumate în Acordul de Parteneriat şi cu obiectivele Strategiei Europa 2020.