Romania La Zi

Liderii politici de la Bucureşti au semnat în Cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Spaniei

post-img

Premierul României, Mihai Tudose, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, liderul PNL, Ludovic Orban, precum şi consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu au semnat în Cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Spaniei din Bucureşti, în memoria victimelor atentatelor de săptămâna trecută de la Barcelona.

Liderii politici şi-au exprimat în felul acesta solidaritatea cu poporul spaniol, notează agerpres.ro.

„Am transmis, în numele Guvernului României, regretul faţă de tragedia din Barcelona şi compasiunea faţă de întregul popor spaniol, mai ales faţă de familiile şi apropiaţii victimelor", a scris premierul Mihai Tudose pe pagina lui de Facebook.

La rândul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut că România are obligaţia să arate solidaritate „inclusiv prin cooperarea la nivelul guvernelor", pentru ca fenomenul terorismului să fie cât mai mult îngrădit.

„Sunt momente extrem de dificile pentru Spania şi pentru poporul spaniol şi cred că este datoria şi obligaţia noastră să arătăm întreaga solidaritate, să ne manifestăm compasiunea pentru familiile îndurerate şi pentru cei care sunt răniţi şi să afirmăm încă o dată credinţa de neclintit că valorile de democraţie şi libertate care caracterizează ţările noastre vor fi în continuare apărate. Ceea ce dorim este ca aceste valori să dăinuie în pofida încercărilor la care suntem supuşi cu toţii. Chiar dacă România nu este direct afectată, nu putem să rămânem indiferenţi în aceste momente şi este obligaţia noastră să ne arătăm solidaritatea inclusiv prin cooperarea la nivelul guvernelor pentru ca fenomenul terorismului să fie cât mai mult îngrădit", a afirmat Tăriceanu.

Despre solidaritate a vorbit şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, menţionând că România rămâne „un aliat stabil" în lupta împotriva terorismului.

„Am transmis gândurile mele. Poporul spaniol poate să conteze pe prietenia şi solidaritatea românilor. În numele Camerei Deputaţilor şi al meu personal, am transmis condoleanţe familiilor îndoliate şi însănătoşire grabnică celor care au fost răniţi în aceste evenimente tragice. Şi, de asemenea, un semnal serios că România rămâne un aliat stabil în lupta împotriva terorismului", a spus Liviu Dragnea.

Şi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a dat asigurări că România va acorda tot sprijinul Spaniei în lupta cu terorismul.

„Singurul lucru pe care îl putem face este să ne exprimăm condoleanţele pentru familiile celor care au suferit pierderi ireparabile în urma atentatului terorist. (...) Exprim în mod foarte clar sprijinul pe care România îl acordă Spaniei, în general, şi în lupta împotriva terorismului, în special. Suntem conştienţi că este o situaţie grea, dar avem încredere totală în autorităţile spaniole că vor depăşi acest moment", a declarat Meleşcanu.

Deşi România a fost ferită de atentate, liderul liberal, Ludovic Orban, este de părere că genul acesta de ameninţări trebuie tratate cu „vigilenţă", dar şi cu determinare.

„Am transmis condoleanţe pentru familiile victimelor, compasiunea noastră pentru poporul spaniol care trece prin încercări extrem de dificile ca urmare a atentatelor. Am reafirmat determinarea noastră de a susţine orice demers de luptă împotriva terorismului, acestei forme de nebunie care face atâtea victime printre oameni nevinovaţi. (...) Din fericire, România a fost ferită de astfel de atentate, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să privim cu mare atenţie şi vigilenţă orice posibilă încercare de realizare a unui atentat", a susţinut Orban.

La rândul său, consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu a precizat că România îşi menţine hotărârea fermă de a continua cooperarea strânsă cu Spania şi cu celelalte state europene implicate în combaterea terorismului.

„Am reiterat, în numele preşedintelui, domnul Klaus Iohannis, şi al Administraţiei Prezidenţiale, condamnarea fermă din partea României faţă de actele teroriste abominabile care au avut loc în Spania, săptămâna trecută, acte teroriste care, din păcate, au produs 14 morţi, peste 100 de răniţi, inclusiv — iarăşi, din păcate — şi cetăţeni români printre răniţi. Am exprimat, de asemenea, solidaritatea României faţă de poporul spaniol şi faţă de autorităţile spaniole, precum şi hotărârea fermă a României de a continua cooperarea strânsă cu Spania şi cu celelalte state europene implicate în combaterea fenomenului terorist. (...) Am reamintit că împreună cu Spania, în 2015, am lansat o iniţiativă de creare a unei Curţi internaţionale împotriva terorismului şi discutând chiar şi acum cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Spaniei am stabilit împreună să reluăm demersurile şi mai activ pentru ca această iniţiativă să fie realizată", a spus Aurescu.

Cât priveşte posibilitatea unei modificări legislative în sensul apărării României în faţa terorismului, idee lansată de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, Aurescu a afirmat că „dacă va exista o propunere concretă adresată preşedintelui României, aceasta va fi cu siguranţă analizată şi vor fi luate deciziile care se impun".

În după amiaza zilei de 17 august, o camionetă închiriată a intrat în plin în pietonii aflaţi pe bulevardul Las Ramblas, principala arteră turistică din Barcelona, ucigând 14 persoane şi rănind alte peste 120. Atentatul a fost revendicat de organizaţia teroristă Stat Islamic.