Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Lacul Roşu este unic prin culoarea apei şi trunchiurile de molid care ies la suprafaţă

Oază de linişte şi pace. Împânzit de legende şi mistere, Lacul Roşu, din Harghita, România, ademeneşte anual milioane de turişti din întreaga lume. Lacul este unic prin culoarea roşie a apei, dar şi prin trunchiurile de molid care se ivesc din adâncuri.

Ascuns între munţi şi păzit de brazi seculari, în locul unde Transilvania se uneşte cu Moldova, Lacul Roşu cucereşte prin peisajele mirifice şi liniştea care-l domină.

Originea celui mai mare baraj natural din România este împletită de mister. Culoarea neobişnuită a apei a dat naştere la zeci de legende sângeroase. Unele vorbesc despre un sat care ar fi fost acoperit de ape în urma unei alunecări de teren, altele despre o dragoste adevărată.

Dincolo de legende, oamenii de ştiinţă susţin că Lacul Roşu s-a format în 1838, în urma alunecării unui pinten din Muntele Ghilcoş, în maghiară Muntele Ucigaş. Astfel, o vale întreagă a fost obturată, iar pădurea de brazi a ajuns sub apă. Arborii s-au pietrificat, oferind originalitate întregului peisaj. Cioturile brazilor de cândva mai răsar din apă ca nişte insuliţe, prin care plutesc agale raţele sălbatice.

Lacul este alimentat de patru pâraie mari. Nuanţa apei este data de Pârâul Roşu care traversează straturile de rocă de culoare roşie cu oxizi şi hidroxizi de fier.

Lacul este împrejmuit de munţii înalţi, plini de brazi care creează o oază de linişte şi pace. Valea ferită de vânt, iar aerul curat şi bogat în aerosoli naturali oferă condiţii de regenerare rapidă pe cale naturală. Or, din 1900, turismul balnear-recreativ a contribuit la dezvoltarea serviciilor turistice în zonă, care a devenit o carte de vizită a Harghitei.

Lacul Roşu se întinde astăzi pe 11 hectare şi are o adâncime de până la 9,6 metri. Staţiunea este vizitată anual de milioane de turişti din întreaga lume. Aceştia pot face plimbări cu barca şi pot vedea de aproape trunchiurile misterioase ale molizilor. Lacul atrage şi îndrăgostiţii din zonă, care vin aici pentru a cauta iubirea adevărată şi poate ochii gri verzui ai Esterei…
Similare
RECOMANDĂRI