Romania La Zi

Kovesi a fost citată la audieri în aceeaşi zi în care Parlamentul European decide ce face în privinţa numirii procurorului-şef european

Laura Codruţa Kovesi a fost citată la audieri la Secţia pentru magistraţi, pe 7 martie. În aceeaşi zi, PE decide paşii de urmat în privinţa numirii procurorului-şef european.

Laura Codruţa Kovesi a fost informată în această dimineaţă că a fost citată pentru data de 7 martie la Secţia specială de anchetare a magistraţilor.

Această citare a venit după ce, miercuri, un post de televiziune anunţa că va fi inculpată. Dacă într-adevăr va fi inculpată va fi suspendată din magistratură şi înseamnă că nu va mai primi salariu, cum s-a întâmplat cu procurorii Lucian Onea şi Mircea Negulescu, zis Portocală sau în cazul judecătoarei Camelia Bogdan care l-a condamnat la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu.

Această citare vine exact pe 7 martie, dată la care şefii grupurilor politice din Parlamentul European, preşedintele Parlamentului European vor decide paşii de urmat în negocierile cu Consiliul Uniunii Europene.

În cadrul comisiei COREPER a Consiliului UE,  Laura Codruţa Kovesi s-a clasat pe locul doi după candidatul francez, iar în comisiile CONT şi LIBE, din cadrul PE,  Laura Codruţa Kovesi s-a clasat pe locul întâi.

Avem două instituţii europene cu opţiuni diferite şi trebuie să existe o negociere între cele două instituţii, pentru a se ajunge la un consens pentru un candidat comun.

După ce se ajunge la acest consens, candidatul ales, negociat, va fi votat în plenul Parlamentului European, apoi Consiliul UE va lua act de decizia PE.

Laura Codruţa Kovesi are două atuuri. În primul rând votul comisiei de experţi de specialişti şi votul din cele două comisii din PE.

Laura Codruţa Kovesi a ieşit pe primul loc pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European şi după votul din Comisia de Libertăţi şi Justiţie. Kovesi a primit 26 de voturi. Ieri a fost audiată, iar Comisia de Buget o plasase deja pe primul loc pe fosta şefă a DNA, la numai un vot distanţă de contracandidatul din Franţa. Acum, propunerea votată în Comisia LIBE va face obiectul unei negocieri între Consiliul şi Parlamentul European. Numai după o înţelegere între cele două organisme va fi stabilit procurorul-şef european.