Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Klaus Iohannis se aşteaptă ca românii să se implice şi în continuare în legătură cu punerea în aplicare a rezultatului referendumului

Preşedintele Klaus Iohannis are aşteptări ca întreaga societate românească să se implice activ în aşa fel încât politicienii să nu poată ignora rezultatul referendumului pe justiţie, iar acesta să fie pus de îndată în practică.

„Concluzia, după scrutinul din 26 mai, este una foarte simplă şi doresc să o împărtăşesc şi cu dumneavoastră: românii au spus ferm că îşi doresc un parcurs european pentru România, în ciuda încercărilor eşuate de a slăbi încrederea cetăţenilor în proiectul european. Românii au dovedit, prin vot, că orice schimbare începe de la o aspiraţie şi de la înţelegerea modului în care funcţionează lumea de astăzi. Românii au transmis un mesaj clar, un mesaj proeuropean, au hotărât că locul României este, fără îndoială, în Uniunea Europeană, în rândul statelor care susţin şi cred în proiectul european, şi, pe scurt, au demonstrat că îşi doresc să se implice activ în apărarea statului de drept”, a afirmat Klaus Iohannis, marţi, în cadrul Forumului Internaţional al Societăţii Civile.

Şeful statului consideră că, prin rezultatul alegerilor europarlamentare, cetăţenii statelor UE au dovedit că înţeleg pericolele pe care le presupun curentele eurofobe, extremiste, naţionaliste şi populiste.

„În România, ca şi în alte state ale Uniunii Europene, cetăţenii au respins discursul antieuropean. Prin aceste alegeri, majoritatea cetăţenilor statelor membre au dovedit că înţeleg pericolele pe care le presupun curentele eurofobe, extremiste, naţionaliste şi populiste. Este un moment potrivit să continuăm să găsim soluţii pentru apărarea democraţiei, a statului de drept, a valorilor europene, iar aceste lucruri consider că sunt posibile prin educaţie. Avem datoria de a lăsa generaţiilor viitoare o tradiţie în implicarea civică la toate nivelurile societăţii. (...) Rezultatele din 26 mai au confirmat că lucrurile se pot schimba în timp, în mai bine, însă doar cu o implicare largă din partea cetăţenilor. Şi mă aştept ca cetăţenii să se implice şi în continuare! Îi îndemn să aibă aşteptări de la cei pe care i-au ales să îi reprezinte în Parlamentul European, să îi urmărească şi să reacţioneze imediat la orice acţiune care contravine valorilor asumate şi angajamentelor luate. În acelaşi timp, mă aştept ca întreaga societate românească să se implice, astfel încât politicienii să nu poată ignora rezultatul de la referendum, iar acesta să fie pus în practică imediat”, a completat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis începe astăzi consultările cu partidele pentru punerea în aplicare a referendumului. Astăzi vor merge la Palatul Cotroceni reprezentanţii PNL, USR şi UDMR.

Consultările vor continua miercuri cu Partidul Mişcarea Populară, ALDE grupul parlamentar PRO Europa, grupul parlamentar al minorităţilor naţionale şi se vor încheia cu Partidul Social Democrat.

Iniţial, consultările cu PSD erau programate pentru astăzi, însă la solicitarea premierului Viorica Dăncilă, au fost reprogramate.

Similare
RECOMANDĂRI