Klaus Iohannis: Pandemia nu s-a încheiat. România trebuie să fie pregătită pentru valul 4
Vizualizari:

Klaus Iohannis: Pandemia nu s-a încheiat. România trebuie să fie pregătită pentru valul 4

Pandemia de coronavirus nu a trecut şi continuă să facă victime, chiar dacă România se află într-o perioadă cu un număr scăzut de infectări, a avertizat preşedintele Klaus Iohannis, miercuri, la Palatul Cotroceni. Totodată, şeful statului i-a îndemnat pe români să fie realişti şi să se pregătească de valul 4 al pandemiei vaccinându-se împotriva virusului dacă încă nu au făcut-o. „Fiecare persoană în plus care se vaccinează contribuie, cu responsabilitate, la încheierea acestei grave crize sanitare”, a afirmat Iohannis.

„Acest virus cu care ne confruntăm de atâtea luni a făcut şi continuă să facă victime. Deşi acum ne aflăm într-o perioadă cu un număr scăzut de infectări, trebuie să fim realişti. Pandemia nu s-a încheiat. Vedem în multe ţări o intensificare, aşa-numitul val patru, şi România trebuie să fie la rândul ei pregătită pentru a-i face faţă”, a avertizat preşedintele Iohannis, scrie Digi24.

Şeful statului a făcut apel din nou către cetăţenii nevaccinaţi să se imunizeze pentru a contribui la „încheierea acestei grave crize sanitare”.

„Cea mai sigură cale pentru a încetini această pandemie rămâne vaccinarea şi îi îndemn pe toţi cei care nu s-au vaccinat încă să meargă cu încredere să se vaccineze, pentru că efectele benefice de protejare împotriva COVID-19 sunt certe şi demonstrate. Fiecare persoană în plus care se vaccinează contribuie, cu responsabilitate, la încheierea acestei grave crize sanitare.

Această perioadă ne-a arătat, o dată în plus, şi nenumăratele hibe şi probleme ale sistemului nostru de sănătate. Avem acum ocazia să ne gândim la şansa reconstrucţiei şi reafirm, astfel, preocuparea mea pentru găsirea celor mai bune soluţii de reformare a domeniului sănătăţii, unul dintre cele mai greu încercate în această perioadă dramatică”, a continuat Iohannis.

Dezinformarea în pandemie. Iohannis: O criză este un test de unitate

Totodată, preşedintele a adus în discuţie şi subiectul dezinformării legate de campania de imunizare şi de vaccinurile anti-Covid. Iohannis a subliniat că cei care transmis mesaje false despre vaccin urmăresc să slăbească solidaritatea României şi i-a îndrumat pe români să nu permită asemenea lucru.

„O criză este un test de unitate. Lupta împotriva acestui virus agresiv ne-a pus şi în faţa unei alte lupte, cea cu dezinformarea, cu stigmatizarea, din păcate, inclusiv a personalului medical. Scopul celor care răspândesc dezinformări şi ştiri false este tocmai acela de a slăbi solidaritatea naţiunii noastre. Să nu le permitem să facă aşa ceva!

Este important să conştientizăm ce oameni incredibili sunt cei care acţionează, dincolo de chemarea datoriei, în circumstanţe extraordinare, pentru a răspunde prompt în momentele de cumpănă din viaţa semenilor. Este deopotrivă necesar să ne amintim să fim solidari în faţa pandemiei şi să mergem mai departe împreună”.

115 ani de existenţă a Ambulanţei. Iohannis, decoraţii pentru personalul medical: Aţi reprezentat avanpostul în lupta cu virusul

Cu ocazia împlinirii a 115 ani de la înfiinţarea serviciului de Ambulanţă, preşedintele Klaus Iohannis i-a decorat pe ambulanţieri şi le-a mulţumit pentru lupta pe care o duc zilnic pentru a salva vieţile oamenilor.

„Această întâlnire cu dumneavoastră este emoţionantă pentru că 28 iulie, ziua care vă este dedicată, stă sub semnul onorării sacrificiilor pe care le faceţi zi de zi. Uneori obosiţi după perioade foarte grele, lăsându-vă acasă familiile care cu siguranţă au nevoie de prezenţa şi sprijinul dumneavoastră, sunteţi gata mereu să salvaţi oameni. Sunteţi cei care duceţi permanent o luptă epuizantă contra cronometru, care de cele mai multe ori face diferenţa între viaţă şi moarte.

Distincţiile oferite astăzi reprezintă recunoaşterea statului român pentru toate aceste sacrificii, pentru valorile fundamentale care vă ghidează vocaţia şi pentru modelele de urmat pe care le întruchipaţi. Şi pentru că acest platou nu poate cuprinde pe toţi aceia către care ne îndreptăm preţuirea astăzi, vă rog să acceptaţi recunoştinţa oferită şi în numele colegelor şi colegilor dumneavoastră de breaslă.

Însemnătatea zilei de astăzi este cu atât mai mare cu cât în ultimul an şi jumătate eforturile dumneavoastră, ale întregului personal medical şi ale tuturor celor aflaţi în linia întâi au fost intensificate la maximum în contextul actual al pandemiei.

Acum 18 luni, nimeni nu era pregătit pentru teribila perioadă care a urmat şi pentru criza sanitară fără precedent. În ciuda acestor provocări şi deşi sunteţi în prima linie, mereu expuşi riscului de infectare, dumneavoastră, personalul din serviciile de ambulanţă, v-aţi făcut datoria cu profesionalism, cu dăruire şi, cel mai important, cu grijă şi dragoste faţă de oamenii aflaţi în suferinţă. În tot acest timp, aţi reprezentat avanpostul în lupta cu virusul, fiind primii în contact cu pacienţii COVID-19. Dumneavoastră, salvatorii noştri, meritaţi respectul nostru!

Mulţi dintre colegele şi colegii dumneavoastră şi-au pierdut viaţa în aceste circumstanţe teribile, făcându-şi cu devotament datoria faţă de cetăţenii noştri, şi lor le omagiem astăzi amintirea”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri, la Palatul Cotroceni.

Similare
RECOMANDĂRI