Romania La Zi

Klaus Iohannis, înainte de Consiliul European de primăvară: Trebuie să tindem spre o UE unită şi puternică

post-img

"Important este să nu dezvoltăm proiecte exclusiviste. Ar fi total neproductiv dacă UE ar dezvolta proiecte accesibile unor membri şi altora nu. Acest lucru, în niciun caz nu ni-l dorim".

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut joi o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni înainte de plecarea la Bruxelles, unde va participa la Consiliul European de primăvară.

"Poziţia noastră este binecunoscută: noi credem într-o Uniune Europeană puternică, unită, solidară, iar această consolidare trebuie să o realizăm împreună - toţi cei 27. Din acest considerent, nu am fost de părere că este bine să mergem pe variante cum ar fi Europa cu mai multe viteze sau Europa cu două viteze sau Europa cercurilor concentrice. Noi dorim o UE unită şi puternică. Acest lucru a fost şi va fi prezentat în continuare ca poziţia României -  şi de mine şi de toţi ceilalţi participanţi la dezbatere şi la procesul diplomatic", a declarat Klaus Iohannis.

Este important cum îşi va face auzită vocea România, care a anunţat prin intermediul preşedintelui Klaus Iohannis că nu susţine o Uniune cu mai multe viteze sau concentrică, pentru că aceste modele ne-ar dezavantaja, noi nefăcând parte din zona euro ori Spaţiul Schengen. Problema este că poziţia noastră în UE este destul de diluată. Noi am încercat de-a lungul vremii să ne poziţionăm alături de motorul franco-german, dar iată acum susţinem o astfel de recalibrare - interesant este că nu mai avem susţinători pe această parte. Am văzut şi care este poziţia Grupului de la Visegrad, care se delimitează cumva de noi. 

Summitul european care începe joi la Bruxelles e dominat de subiecte conflictuale. Primul dintre ele este legat de viitorul lui Donald Tusk la conducerea Consiliului European. Majoritatea e de acord că el ar trebui să aibă încă un mandat, dar se opune vehement chiar propria lui ţară, Polonia. Liderii de la Varşovia, rivali politici ai lui Tusk, au făcut altă propunere şi ameninţă cu blocarea summitului dacă Tusk va fi reales.

Principalele subiecte de discuţie în prima zi a Consiliului European vor fi legate şi de ocuparea forţei de muncă, creşterea economică şi competitivitate, migraţie, aspecte instituţionale şi relaţii externe ale UE, cu accent pe situaţia din Balcanii de Vest.

Dezbaterile la Consiliul European vor fi dominate însă de tema Europei cu două viteze - care va fi discutată vineri. Ideea beneficiază de sprijin puternic din partea Franţei şi Germaniei, dornice să avanseze în integrare fără să fie blocate de ţări pe care le consideră recalcitrante. România se află printre statele care resping această idee, iar preşedintele Klaus Iohannis va prezenta acest punct de vedere în cadrul discuţiilor de la Bruxelles.

La summitul de la Roma din 25 martie vor fi lansate formal dezbaterile privind viitorul UE, a anunţat Klaus Iohannis. Preşedintele ţării a mai spus că cel mai probabil, primele concluzii ale acestor consultări publice vor fi agreate în şedinţa Consiliului European din decembrie anul acesta.