Romania La Zi

Klaus Iohannis a contramandat vizita pe care urma să o facă în Ucraina, după adoptarea Legii educaţiei în această ţară

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a contramandat atât vizita pe care trebuia să o facă în octombrie în Ucraina, cât şi primirea şefului Parlamentului de la Kiev la Palatul Cotroceni. Este semnalul pe care şeful statului a dorit să îl dea, după ce legislativul ucrainean a adoptat legea care limitează învăţământul în limba minorităţilor naţionale.

„L-am întâlnit pe preşedintele Poroşenko pe holurile ONU. Normal că ne-am salutat. I-am spus şi direct că nu voi face această vizită până când nu există un progres pe această lege a educaţiei şi că sunt foarte neplăcut surprins de această evoluţie, în condiţiile în care domnia sa a avut o abordare, cel puţin faţă de mine, foarte deschisă, când vine vorba de românii din Ucraina. Şi-a continuat drumul destul de îngândurat şi sper să reuşim să avem o abordare care permite românilor din Ucraina, în perspectivă, să-şi continue învăţământul în limba română", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, aflat la New York.

Preşedintele a subliniat că Legea educaţiei adoptată în Ucraina contravine bunelor intenţii reciproce.

„Am avut prevăzută o vizită în Ucraina pentru luna octombrie a acestui an, o vizită pe care am pregătit-o în mai multe runde de discuţii cu preşedintele Poroşenko. Ultima rundă de discuţii am avut-o cu ocazia întâlnirii NATO de la Bruxelles. Am fost foarte, foarte neplăcut surprins de evoluţia din Parlamentul Ucrainei, care, fără să anunţe partenerii, şi noi suntem parteneri ai Ucrainei, a promovat o lege care, după părerea noastră, contravine bunelor intenţii reciproce. Practic, această lege, dacă va intra în vigoare, va limita drastic accesul minorităţilor la educaţia în limba maternă. Pe noi ne doare acest lucru. Avem foarte mulţi români în Ucraina”, a afirmat şeful statului.

Iohannis a precizat că urma să meargă cu preşedintele Ucrainei în zona Bucovinei, unde sunt mulţi români ucraineni.

Kievul a adoptat  o nouă Lege a educaţiei, care prevede sistarea treptată a învăţământului în limbile minorităţilor şi educaţie în limba ucraineană. La o zi după ce Parlamentul ucrainean a trimis spre promulgare legea care desfiinţează în etape învăţământul în limba minorităţilor, Parlamentul român a solicitat revenirea asupra deciziei. Într-o declaraţie adoptată miercuri, a lansat un apel pentru o soluţie care să permita minorităţilor să poată învăţa în limba maternă. În cadrul şedinţei de plen s-au făcut apeluri la preşedintele Ucrainei să nu promulge legea şi s-a subliniat faptul că inclusiv Constituţia Ucrainei nu permite astfel de limitări de drepturi ale minorităţilor. S-a discutat despre propunerea unei rezoluţii chiar în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

O delegaţie a parlamentarilor români va merge la Kiev.