#JurnalDinLuptaCuFocul | Ce nu se vede la TV. Vlad Ungar: Trei greci ne-au oprit şi au venit la geamul maşinii. Unul dintre ei şi-a pus mâna în dreptul inimii şi ne-a zis: Thank you, Romania!
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

#JurnalDinLuptaCuFocul | Ce nu se vede la TV. Vlad Ungar: Trei greci ne-au oprit şi au venit la geamul maşinii. Unul dintre ei şi-a pus mâna în dreptul inimii şi ne-a zis: Thank you, Romania!

Jurnalistul TVR Vlad Ungar este în mijlocul incendiilor devastatoare din Grecia, de unde transmite zilnic informaţii despre tragedia care a lovit ţara preferată de români ca destinaţie de vacanţă. Alături de el, operatorul Relu Calotă surprinde imaginile dezastrului. În fiecare zi, vom publica un jurnal scris de Vlad, martor la incendiile de proporţii.

Prima misiune pe care au primit-o pompierii români a fost să oprească incendiul din Insula Evia să nu se extindă şi în zona de sud a insulei, pentru că ar fi un dezastru natural. Am plecat spre Evia după ce ne-am uitat la câteva imagini în presa internaţională şi nu ştiam la ce să ne aşteptăm. După două ore de condus de la Atena, pe autostrada şi pe malul mării ne-am dat seama că, cu cât înaintăm în nordul insulei, cu atât fumul e mai dens, iar când Relu a pornit camera ne-am dat seama că lumina era diferită. Totul e roşiatic, fără vreun efect de Instagram, de la limbile de foc care pare că au unit cerul cu pământul. Te uiţi în stânga şi în dreapta şi vezi că totul e roşu. Chiar e nasol.

(w460) #JurnalDin

E şocant să vezi cum totul arde în jur şi cum cu fiecare respiraţie simţi mirosul tot mai puternic de fum. Şi te gândeşti cum o fi drumul când vrei să pleci, dacă mai ai pe unde.

Pe munte, pe un teren accidentat i-am găsit pe pompierii români care luptă cu focul. Şi chiar luptă pe bune, au ridicat drona să vadă exact cum se extinde incendiul, au cartografiat drumuri şi au folosit echipamente ultramoderne. Pompierii din alte ţări nu aveau aşa ceva, deşi dornici să ajute, privindu-i pe unii dintre ei, aveai senzaţia că au venit să stingă incendiul uriaş cu găleţi cu apă.

(w460) #JurnalDin

Ştiţi cu toţii deja că pompierii români au fost extrem de apreciaţi pentru modul în care au intervenit. Când am ajuns pe munte la ei, i-am auzit strigând - Iliuţă, da’ hai Iliuţă ca te schimb eu. Funcţionează împreună ca un mecanism perfect, nu degeaba presa elenă a scris că par veniţi din altă lume. Chiar sunt buni ai noştri. Se tot înlocuiau unii pe alţii într-o zonă de platou a muntelui, iar de acolo când te uiţi în sus pe versant vezi doar flăcări şi fum. Mult fum. Iar ei nu fac pauză.

Ne-am bucurat să auzim pe cineva vorbind limba română. Cu echipamentul de aproape 20 de kilograme pe ei, la temperaturi de peste 40 de grade, cu focul care câştigă vizibil tot mai mult teren, pentru pompierii români pare că nu există nu se poate. Un pompier  bea peste 12 litri de apă pe zi într-o intervenţie ca asta ca să reziste.

(w460) #JurnalDin

Când am găsit nişte localnici pe marginea drumului şi am vrut să oprim  să facem interviuri cu ei, ne-am trezit că ne-au oprit ei maşina. Au început sa strige: "Romania, Romania. We love Romania!"

Îi văd şi acum. Erau trei greci. Ne-am oprit şi au venit la geamul maşinii. Unul din ei şi-a pus mâna în dreptul inimii şi ne-a zis: "Thank you, România". Pe Relu l-a cam emoţionat imaginea asta, iar Cătălin e atent la direcţia focului şi a fumului să nu vina spre noi. Eu le zic în engleză:

-Dar noi nu suntem pompieri, suntem jurnalişti.

-Da, dar sunteţi români, zice grecul.

Da suntem. Iar uneori asta poate fi al naibii de frumos.

(w460) #JurnalDin

Similare
RECOMANDĂRI