Judecătorii care i-au condamnat la moarte pe soţii Ceauşescu, anchetaţi
Vizualizari:

Judecătorii care i-au condamnat la moarte pe soţii Ceauşescu, anchetaţi

Judecătorii soţilor Ceauşescu ar putea fi la rândul lor judecaţi. Procurorii au deschis un dosar care vizează completul care a decis condamnarea la moarte a lui Nicolae şi a Elenei Ceauşescu. De doi ani însă, ancheta bate pasul pe loc. Dosarul este acum la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor Magistraţilor, scrie stiri.tvr.ro.

Şedinţa de judecată a soţilor Ceauşescu a avut loc în ziua de Crăciun, în cazarma unităţii militare din Târgovişte, unde fuseseră duşi într-un transportor blindat al Armatei.

Audierile au început la ora 13:20. După doar o oră şi 20 de minute s-a pronunţat sentinţa: soţii Elena şi Nicolae Ceauşescu au fost condamnaţi la moarte.

Completul a fost condus de magistratul Gică Popa. Rechizitoriu a fost făcut de procurorul militar Dan Voinea, iar avocaţi din oficiu au fost Nicolae Teodorescu şi Constantin Lucescu, care a fost în sala cel mai aprig acuzator. Ulterior, el a devenit preşedinte al Tribunalului Militar.

În sală au fost prezenţi generalul Victor Atanasie Stănculescu, Gelu Voican Voiculescu şi Virgil Măgureanu, acesta fiind numit apoi primul director al Serviciului Român de Informaţii.

La două luni de la sentinţa, preşedintele completului de judecată şi-a luat viaţă. Toţi cei care au fost implicaţi în procesul dictatorilor, dar şi Ion Iliescu, ar putea fi vizaţi acum de ancheta deschisă în urmă cu doi ani.

Iniţial, dosarul legat de procesul soţilor Ceauşescu a ajuns la Secţia Parchetelor Militare, ca urmare a unei decizii date de Înalta Curte, dar procurorii militari au declinat competenţa în favoarea secţiei nou înfiinţate, fiind vorba de magistraţi.

Simpatizanţii fostului dictator nu cred însă că va fi tras cineva la răspundere pentru împuşcarea soţilor Ceauşescu.

Ancheta procurorilor de la Secţia Specială se axează pe infracţiunea de tratamente neomenoase. Procurorul care instrumentează acest dosar mai are alte câteva sute de dosare în lucru aşa că probele ajung să fie administrate destul de lent.

Similare
RECOMANDĂRI