Romania La Zi

Klaus Iohannis despre strategia UE pe securitate şi apărare: România e interesată şi doreşte să devină parte a proiectului

post-img

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, la finalul şedinţei CSAT, că strategia Uniunii Europene pe dimensiunea de securitate şi apărare s-a numărat printre temele abordate şi a precizat că România este interesată şi doreşte să participe la acest proiect.

„Am discutat despre Strategia Uniunii Europene pe dimensiunea de securitate şi apărare, un material prezentat de Ministerul Afacerilor Externe. O temă foarte importantă pentru noi, ştiţi că am mai discutat pe această temă. Este vorba despre o iniţiativă europeană, care vizează, în prima etapă, cercetare militară, un studiu asupra modului în care industria de apărare europeană poate fi îmbunătăţită şi, în perspectivă, va studia felul în care armatele naţionale vor colabora mai intens, vor fi mai bine coordonate în chestiuni legate de interesul european. Această informare a fost prezentată şi, în final, aprobată", a afirmat şeful statului, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

Potrivit acestuia, concluzia simplificată este că România este interesată de acest proiect şi doreşte să devină parte a lui.

„Vreau să vă reamintesc de discuţia pe care am avut-o despre Europa cu mai multe viteze şi am explicat atunci că nu se mai discută despre aşa ceva, ci se discută despre proiecte care rămân deschise pentru toată lumea, dar participă cine doreşte şi cine poate. Când e vorba de securitate şi securitatea graniţelor externe, securitatea cetăţenilor noştri, România doreşte să participe", a subliniat şeful statului.

Un alt punct de pe ordinea de zi a şedinţei CSAT de marţi s-a referit la un proiect care se reia anual şi care prevede aprobarea forţelor şi mijloacelor Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne care pot fi puse la dispoziţie pentru misiuni externe, respectiv misiuni ce se desfăşoară în afara teritoriului naţional.

„Am discutat aceste chestiuni, în baza rapoartelor prezentate de ministrul Apărării şi cel al Afacerilor Interne şi au fost aprobate acestea. Nu vreau să intru în prea multe detalii, dar este totuşi important de ştiut că a fost mărit, majorat numărul forţelor care pot fi puse la dispoziţie. Avem, aşadar, un număr maximal (...) de 1.793 de persoane, militari şi civili, care pot participa la misiuni externe din partea MApN, şi un număr de 971 de persoane, atât militari, cât şi civili, care pot participa din partea MAI la misiuni externe. Acestea sunt maximele. În realitate, acum nu sunt atâtea persoane angajate şi probabil nu vor fi nici în 2018, dar toţi am văzut că situaţiile se pot schimba de la o zi la alta şi vrem să fim asiguraţi că dispunem de o marjă confortabilă pentru a aloca, atunci când considerăm că este cazul, un număr suplimentar de oameni pentru aceste misiuni. În afară de aceste maxime, care au fost stabilite, a mai fost stabilit pentru fiecare în parte un număr de militari şi civili care sunt în aşteptare pe teritoriul naţional şi, în cazul unei crize, pot fi alocaţi suplimentar", a detaliat preşedintele Klaus Iohannis.